A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sokba kerülhet: törölte nőismerőse fiókjából az összes üzenetet egy férfi Egerben


A vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki az adatokat jogtalanul megsemmisítő elkövetővel szemben. 


Büntető Törvénykönyvünk 2015 óta tartalmazza az információs rendszer vagy adat megsértése megnevezésű tényállást, ami bűntettnek minősíti és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni többek között azt, ha valaki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz - erről dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatta portálunkat szerdán. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt közérdekű üzem ellen követik el.

Mint közölte, a törvény meghatározza a büntetőjogi értelemben vett adat fogalmát is, miszerint adat az információs rendszerben tárolt, kezelt, feldolgozott vagy továbbított tények, információk vagy fogalmak minden olyan formában való megjelenése, amely információs rendszer általi feldolgozásra alkalmas, ideértve azon programot is, amely valamely funkciónak az információs rendszer által való végrehajtását biztosítja.

Az Egri Járási Ügyészség adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat nemrégiben egy 42 éves visegrádi férfival szemben.

A vádlott 2022 január végén – amikor pár napig Egerben tartózkodott – a jelszó ismeretében többször jogosulatlanul belépett egy nőismerőse e-mail fiókjába, melyben korábbi elektronikus leveleket keresett azért, hogy azokat kitörölje. Mivel a fiókban lévő e-mailek nagy száma miatt nem járt sikerrel, gondolt egyet és végül a nő egész levelezési fiókját törölte a benne tárolt összes üzenettel együtt.

A vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki az adatokat jogtalanul megsemmisítő elkövetővel szemben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések