Az édes kifli tésztája kellemesen omlós, ez a textúra napokig élvezhető, köszönhetően a zsírnak, ezért dupla adaggal érdemes készíteni.
A régről származó, nagyitól öröklött receptekben a zsír az egyik titkos hozzávaló, melytől a tészta tökéletesen porhanyós állagot kap. Ez a szilvás kifli is pont ilyen, napokig omlós marad. A vendégváró bármilyen töltelékkel készülhet, ha azonban megőriznéd a klasszikus vonalat, akkor szilvalekvárral megkenve készítsd el.
Hozzávalók
Kifli:
👉 2 dl tej
👉 1 tk cukor
👉 1 csomag instant élesztő
👉 1 ek liszt
👉 60 dkg finomliszt
👉 1 csipet só
👉 10 dkg vaj
👉 20 dkg zsír
👉 2 darab tojássárgája
👉 tejföl (opcionális) szükség szerint
👉 1 üveg szilvalekvár
👉 aszalt szilva (opcionális) ízlés szerint
Tetejére:
👉 1 darab tojássárgája
👉 3 ek tej
👉 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk rá az 1 evőkanál lisztet, tegyük félre, míg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána morzsoljuk bele a vajat, és a zsírt is adjuk hozzá. A liszt közepébe ássunk mélyedést, adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztős tejet, gyúrjunk belőle laza, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két cipóra. Először az egyik cipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel úgy, mintha tortát vágnánk. A szeleteket tetszés szerint kenjük meg lekvárral, ha szeretnénk, 1 darab aszalt szilva is mehet rá. A szeleteket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejet keverjük össze, majd a keverékkel kenjük le a kifliket.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész kifliket még melegen forgassuk vaníliás cukorba.
A régről származó, nagyitól öröklött receptekben a zsír az egyik titkos hozzávaló, melytől a tészta tökéletesen porhanyós állagot kap. Ez a szilvás kifli is pont ilyen, napokig omlós marad. A vendégváró bármilyen töltelékkel készülhet, ha azonban megőriznéd a klasszikus vonalat, akkor szilvalekvárral megkenve készítsd el.
Hozzávalók
Kifli:
👉 2 dl tej
👉 1 tk cukor
👉 1 csomag instant élesztő
👉 1 ek liszt
👉 60 dkg finomliszt
👉 1 csipet só
👉 10 dkg vaj
👉 20 dkg zsír
👉 2 darab tojássárgája
👉 tejföl (opcionális) szükség szerint
👉 1 üveg szilvalekvár
👉 aszalt szilva (opcionális) ízlés szerint
Tetejére:
👉 1 darab tojássárgája
👉 3 ek tej
👉 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk rá az 1 evőkanál lisztet, tegyük félre, míg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána morzsoljuk bele a vajat, és a zsírt is adjuk hozzá. A liszt közepébe ássunk mélyedést, adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztős tejet, gyúrjunk belőle laza, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két cipóra. Először az egyik cipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel úgy, mintha tortát vágnánk. A szeleteket tetszés szerint kenjük meg lekvárral, ha szeretnénk, 1 darab aszalt szilva is mehet rá. A szeleteket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejet keverjük össze, majd a keverékkel kenjük le a kifliket.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész kifliket még melegen forgassuk vaníliás cukorba.
0 Megjegyzések