Hirdessen itt

Felfüggesztett börtönt kapott a fürdőt megkárosító nő


A vádlottnak többek között az volt a feladata, hogy a sértett cégnél működtetett úgynevezett vállalatirányítási rendszerben a szállítói számlákat rögzítse.


Felfüggesztett börtönbüntetést kapott jogerősen az a nő, aki megkárosította a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt – közölte Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője hétfőn a sajtóval.

A törvényszék megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely szerint a vádlott 2 év 6 hónapos börtönbüntetését 2 évre enyhítette, annak végrehajtását pedig 4 évre felfüggesztette, a közügyektől eltiltást pedig mellőzte.

A bíróság kötelezte a vádlottat arra, hogy a sértett magánfél részére fizessen meg több mint 4 és fél millió forintot. Egyebekben az elsőfokú ítéletet – amely folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat –, helybenhagyta.

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság szeptember 8-án tanácsülésen hozott határozatot.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott pénzügyi ügyintézőként dolgozott a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben, ahol többek között az volt a feladata, hogy a sértett cégnél működtetett úgynevezett vállalatirányítási rendszerben a szállítói számlákat rögzítse. Emellett a cég két banknál vezetett bankszámláihoz tartozó elektronikus banki csatornákon keresztül, az egyes beszállítók felé az áruk és szolgáltatások kifizetése érdekében, elektronikus átutalási megbízásokat rögzített. A jóváhagyást követően ezeket a bank felé teljesítés végett elküldte.

A vádlott 2019. április 23-a és 2020. február 19-e között a munkahelyén lévő számítógépet használva összesen 97 alkalommal úgy indított el átutalási megbízást, hogy az átutalni kért összeg a saját nevére szóló bankszámlájára érkezzen meg. A tranzakciók során a nő megtévesztette a cég pénzügyi igazgatóit is. A nő a fiktív kifizetési kötelezettségekhez tartozó tételeket manuálisan megváltoztatta és akként rögzítette, hogy a kedvezményezett neveként egy fiktív nevet adott meg, míg kedvezményezetti számlaszámként a saját bankszámláját rögzítette. Az átutalandó összeget és az egyéb adatokat változatlanul hagyta, így a gazdasági igazgatók által ellenőrzött összesítők végösszege nem változott meg.

A vádlott ezzel a módszerrel a cégnek több mint 47 és félmillió forint kárt okozott. Cselekményét utóbb, a sértett cégnél bevezetett kontrolling folyamatok révén 2020. február 25-én észlelték. Ezt követően a vádlott még aznap két részletben összesen 1 millió 410 ezer forintot visszautalt a sértett cég részére. A nyomozó hatóság a vádlottól az eljárás során több mint félmillió forint készpénzt, valamint a bankszámlájáról közel 41 millió forintot lefoglalt és a sértett részére kiadott, így az okozott kárból közel 43 millió forint megtérült.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, azonban a vádlott és védője fellebbeztek az ítélet enyhítése érdekében. Az ügyben hangsúlyos, hogy a kár majdnem teljes mértékben megtérült. A vádlott önként is teljesített a másodfokú eljárásig bizonyos összegeket, amelyeket okirattal igazolt.

A jogerős döntést kihirdető dr. Kovács Péter kiemelte, hogy jelentős tárgyi súlyú bűncselekményről van szó, azonban a vádlott személyi körülményei alapot adnak arra, hogy a törvényi maximumhoz közelítő próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel is teljesülhetnek a büntetési célok. Fontos szempont volt, hogy a vádlott büntetlen előéletű, továbbá nemcsak a szándékát hangoztatta, hanem önkéntes alapon is térítette a kárt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések