A nyírségi gombócleves sokféleképpen készíthető, a lelkét azonban mindegyik receptnek a belefőzött krumpligombóc adja.
Van, aki tejföllel eszi a nyírségi gombóclevest, és van, aki paradicsommal, van, aki sertésből, más borjúból készíti. Egy hozzávaló azonban mindegyik változatból kihagyhatatlan: a fogás nevét is adó krumpligombóc.
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
👉 40 dkg sertéscomb vagy borjúhús
👉 20 dkg zöldborsó
👉 2 sárgarépa
👉 2 dl tejszín
👉 1.5 dl alaplé
👉 1 hagyma
👉 1 fehérrépa
👉 1 teáskanál tárkony
👉 só
👉 bors
A gombócokhoz
👉 25 dkg krumpli
👉 3 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál gríz
👉 1 tojás
👉 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A húst kockázd fel és sózd meg. A hagymát aprítsd fel, párold puhára az olajon, majd add hozzá a felkockázott húst is, süsd fehéredésig, ezután öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és kis lángon kezdd el gyöngyöztetni. Közben a répákat pucold meg, karikázd fel, add a leveshez. Amikor már minden majdnem teljesen puha, add hozzá a zöldborsót is. Nagyjából egy óra kell neki, amig összefő.
Amíg a leves fő, állítsd össze a gombócokat. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, főzd sós vízben puhára, majd szűrd le. Még melegen törd át, és hagyd teljesen kihűlni. A már hideg krumplihoz keverd hozzá a lisztet, a grízt, a tojást és a felaprított petrezselymet. Gyúrd jól össze, és formálj belőle gombócokat.
Amikor a levesben már minden hozzávaló megpuhult, öntsd fel a tejszínnel, tedd bele a gombócokat, és főzd addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor szórd meg tárkonnyal, és zárd el alatta a lángot.
0 Megjegyzések