A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Évezredek óta használják! Így használd mosásra a környezetbarát mosódiót


A mosódió egy természetes, környezetbarát tisztítószer, amit évszázadok, ha nem évezredek óta használnak az emberek. 

A Dél-Ázsiában őshonos szappanfa termése a mosódió, aminek a héja szaponint tartalmaz – ennek köszönhetően a mosódió pontosan ugyanolyan tisztítóerővel bír, mint a hagyományos szappanok.

Hipoallergén és környezettudatos – ráadásul olcsó


Ha röviden kellene összefoglalnunk, ez a három nagy előnye létezik a mosódiónak. Környezettudatos, hiszen teljesen természetes, a mosás során semmilyen mesterséges anyag nem kerül a vízhálózatba, így kímélhetjük a környezetünket, és saját magunkat. Természetessége révén kiváló választás azok számára, akiknek érzékeny a bőrük, hiszen a mesterséges anyagok hiányában nem irritálja a bőrt - írja a bien.hu.

Amikor megizzadunk, óhatatlanul kioldódnak a ruháinkból a mosás során használt anyagok, de sokszor már az is elég, ha csak hozzáérnek a bőrünkhöz – ez egyértelműen kivédhetetlen egy ruha esetében. Ha tehát szeretnél a lehető legkevesebb méreganyaggal szembenézni, akkor nem csak az étkezésedet kell megváltoztatnod, hanem a kozmetikumaidat, és a háztartási tisztítószereidet is érdemes lecserélned.

A mosódió mindezeken felül a háziasszonyok kedvence is lehet, hiszen meglehetősen kedvező áron beszerezhetjük (2000-3000 forint egy kg). Ráadásul egy-egy héjdarabkát nem csak egy alkalommal használhatsz, hanem többször is bedobhatod őket a mosógépbe, néhány új mosódióval kiegészítve. Könnyen ellenőrizheted, az adott héj még hasznosítható-e: ha nedvesen megdörzsölöd, és szappanos lesz a felszíne, akkor még egész biztosan nem kell megválnod tőle. Átlagosan tekintve egy mosáshoz kettő, legfeljebb három teljes mosódió szükséges.

Hogyan használd a mosódiót?

A mosódiót használhatod alacsony hőfokon, de akár a 90 fokos mosásnál is nyugodtan bevetheted. Nem roncsolja az anyagot és nem járul hozzá a ruhák kifakulásához. Bár ijesztő lehet a barna színe, egyáltalán nem fogja meg még a fehér ruhákat sem. Az alapfelszereléshez egyébként tartozik egy kicsi vászonzacskó, ebbe kell beletenned a mosódiókat a mosás előtt, már csak emiatt sem kell aggódnod az elszíneződések miatt.

Esetleges hátrány, és mindenképpen számolnod kell vele, hogy a mosódióval mosott ruhák nem lesznek kifejezetten puhák, vagy lágyak, különösen akkor, ha sokat használsz belőlük egy-egy mosás során. Ekkor hajlamosak keményre száradni, így érdemes természetes öblítőt használnod, pl. ecetet. A másik megoldás, hogy szárítógépben szárítod a ruháidat. Ebben az esetben a puhaság garantált, viszont az illat továbbra is teljesen semleges és natúr marad majd. Kivéve, ha néhány csepp bőrbarát illóolajat is adsz a mosáshoz.

Mosódió, mosószóda vagy mosó só?

Az enyhébb foltokat garantáltan eltávolítja a mosódió pontosan úgy, mint egy teljesen átlagos, ám vegyszerekkel és illatanyagokkal dúsított mosószer. Áztatásra ugyancsak használhatod a mosódiót, azonban a nagyon szennyezett ruhákkal sajnos nem tud csodákat tenni. A természetesség jegyében, a makacsabb foltok legyőzéséért érdemes pl. fehérítő sót vásárolnod. Utóbbi használatakor áztasd be a ruháidat (5 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál fehérítő sót ajánlott tenni), majd a szokásos módon mosd ki őket a mosódió alkalmazásával.

Az olajos, zsíros foltok eltávolítására pedig a mosószóda lesz az ideális választás, ami ugyancsak nagyon kedvező áron beszerezhető és – ha foszfátmenteset veszel, akkor – általa szintén egy könnyen lebomló tisztítószerhez juthatsz.

Mire jó még a mosódió?

A könnyebb használhatóság érdekében vásárolhatsz mosódió port is, amit a mosógép rekeszébe kell beöntened. Ezt a koncentrátumot már könnyen alkalmazhatod a folttisztítás során. Ne aggódj amiatt, hogy a mosódió nem habzik úgy, mint egy hagyományos mosószer! Az csupán egy marketingfogás, a tisztítás hatékonyságát a hab hiánya nem befolyásolja.

A mosódiót használhatod hagyományos tisztítószerként is. Ebben az esetben áztass be kb. 1 liter forró vízbe 35-40 db mosódiót, majd fél óra után szűrd le az így kapott oldatot. Bevetheted a lakás bármelyik helyiségében a takarítás során, vagy akár kézmosóként, viszont a hűtőben tárold, míg el nem fogy!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések