A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 szuper dolog, amire használhatod az illatos levendulaolajat


Egyre több felhasználási módját fedezik fel az illóolajoknak – nem csoda, hiszen kezd előretörni a természetességre való törekvés és a mesterséges hozzávalók kizárásának igénye. 

Az illóolajoknak rengeteg szerepük lehet a mindennapi életünkben, persze attól is függően, hogy milyen illatról beszélünk – a levendulát például rendszerint a nyugalommal és az alvással hozzák összefüggésbe, de ennél jóval sokrétűbben is használható.

Kendd a hajadra!

A levendulaolaj valószínűleg serkentőleg hat a hajnövekedésre, és az is elég sanszos, hogy ha használod, akkor sokkal erősebb hajszálaid lesznek - írja a bien.hu.

Azért ez az óvatos megfogalmazás, mert eddig csak egereken végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat: egy 2016-os kísérlet például kimutatta, hogy az egerek szőre lényegesen gyorsabban nő, ha a bőrükbe levendulaolajat masszíroznak, más kutatás pedig azt is bizonyította, hogy erősebben és fényesebben nő az új szőr, mint a régi.

Emberekkel még nem végeztek kutatásokat, de ártani nem árthat egy kis illóolaj a fejbőrre – csak arra figyelj, hogy teljesen tisztát és adalékanyagmenteset vegyél!

A bőrgyulladás tökéletes ellenszere

Gyulladásos vagy égési sérült bőrre gyakran alkalmaznak száz százalékos, higított levendulaolajat, mert gyulladáscsökkentő hatásai vannak.

2012-ben egy klinikai fázisig eljutott kutatás is készült arról, hogy hatékony lehet ebben az esetben, de fontos, hogy nyílt sebre azért ne nagyon kenegesd.

Megnyugtat elalvás előtt

Ha rosszul alszol, vagy nehezen alszol el, a levendula tökéletes megoldás lehet: csepegtess egy kicsit a párnádra, vagy masszírozd be a halántékodba, hogy lenyugtasson és előkészítsen a pihenésre.

Ez nemcsak kipróbált trükk, kutatások igazolják, hogy az illat valóban megnyugtatja az idegrendszert.

Enyhíti az allergia tüneteit

Bármilyen furcsán hangzik is, az allergiás tüneteket (főként a tüsszögést, kaparó torkot és az orrfolyást) a levendulaolaj enyhíteni tudja.

Cseppents a tenyereidre 3-4 csepp olajat, dörzsöld el, és lélegezz belőle mélyeket. Az irritáció csökken, és így nem érzed majd azt, hogy folyton tüsszögnöd kell.

Távol tartja a molyokat

Ha néhány csepp levendulaolajat teszel a szekrényedbe, akár valamilyen rongyon, akár illatosítón keresztül, megóvhatod a ruháidat attól, hogy molyok egyék ki őket.

Ezek a rovarok ugyanis nem szeretik a levendula illatát, így sokkal kisebb az esélye, hogy nekiállnak rágcsálni, ha figyelsz erre.

Plusz előny, hogy így még a ruháidnak is jó illata lesz, és nem kell annyi öblítőt sem használnod a mosáshoz.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések