Hirdessen itt

Azonosították Szent László király földi maradványait


Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között – írja az MTI.


Az osszáriumban több mint kilencszáz ember csontmaradványa található összekeveredve. Az SZTE-n vizsgált négyszáz emberi maradványból DNS-mintát vettek. A kutatók célja, hogy a mintákat a korábban meghatározott profilokkal összevetve több magyar uralkodót is azonosítsanak. A csontokat szénizotópos kormeghatározásnak is alávetették, így kiderült, hogy a székesfehérvári sírhelyet a 9.-től a 16. századig használták temetkezésre.

A szegedi tudósok vizsgálatának biztos kiindulópontja a korábban megtalált III. Béla király DNS-mintája volt. Ennek segítségével sikerült feltérképezni az Árpád-házi rokonokat. Szent László mellett Antiókhiai Anna, III. Béla magyar király első felesége, valamint Halicsi Endre, II. András magyar király harmadszülött fia maradványait azonosították.
 
A kutatók Corvin Jánostól, Hunyadi Mátyás fiától, és unokájától, Kristóftól is rendelkeznek DNS-mintával, és szerintük már csak néhány lépésre vannak attól, hogy Mátyás király földi maradványait is azonosíthassák. Ez a hírhedt Kásler-féle „Mátyás király összerakása” projekt, amit annak idején a koronavírus-járvány legnehezebb időszakában jelentett be az akkori miniszter, nagy felháborodást, és komoly szakmai kritikákat kiváltva.


A székesfehérvári csontmaradványok vizsgálatának célja egyrészt, hogy méltó sírhelyet kaphassanak egykori uralkodóink, másrészt, hogy az összegyűlt információk feldolgozása alapján jobban megismerjék a magyar uralkodókat. A kutatást Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet Genetikai Tanszékének munkatársa vezeti. A kutatók minden koponyát beszkennelnek, és ennek alapján arcrekonstrukciókat is készítenek az egykori királyokról.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések