Akkor a legfinomabb a bográcsban készült babgulyás, ha egészen sűrűre főzöd.
Ha nyár, akkor szabadtéri főzés! A bográcsban sűrűre főtt babgulyásból nem érdemes kis adagot készíteni, inkább hívjatok meg másokat is a vacsorára. A maradékot pedig adagonként be is teheted a fagyasztóba. Házi csipetkéből a legfinomabb, de ha nincs kedved pepecselni vele, használhatsz egy zacskó boltit is.
Hozzávalók 8 személyre
👉 1 kg marhalábszár
👉 50 dkg szárazbab
👉 5 dkg füstölt szalonna
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 babérlevél
👉 3 paprika
👉 2.5 l víz
👉 2 dl vörösbor
👉 2 paradicsom
👉 2 nagy vöröshagyma
👉 2 sárgarépa
👉 2 fehérrépa
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 kis zeller
👉 só
👉 bors
👉 ízlés szerint chili
A csipetkéhez
👉 10 dkg liszt
👉 1 tojás
👉 1 csipet só
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be. Másnap a szalonnát kockázd fel, és a bográcsban tűz fölött olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a felaprított fokhagymagerezdeket, pirítsd egy percig, ezután a bográcsot vedd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával, dobd rá a felkockázott paprikát, paradicsomot és a feldarabolt húst, sózd, borsozd, öntsd fel vörösborral, és lefedve főzd egy órát. Néha keverd meg, az elfőtt levet folyamatosan pótold vízzel.
Egy óra múlva add hozzá a leszűrt babot, öntsd fel vízzel, adj hozzá babérlevelet és ízlés szerint chilit, és újra fedd le. Néha keverd meg, és közben folyamatosan kóstold, ha szükséges, még ízesítsd. Amíg a bab fő, a zöldségeket pucold meg, karikázd fel, és mikor a bab már egy órája fő, add a leveshez.
A csipetkéhez a lisztet keverd el egy csipet sóval, üsd bele a tojást, gyúrj belőle kemény tésztát, csípj belőle kis darabokat, és a főzés utolsó tíz percében dobd bele a bográcsba. Friss kenyérrel tálald.
0 Megjegyzések