A szaftos brassói aprópecsenye úgy a legfinomabb, ha füstölt szalonnás alapon készül.
A brassói aprópecsenye állítólag onnan kapta a nevét, hogy a Budapest-Brassó vasútvonalon tálalták fel először. A hagyományos változat sertésszűzből készül, hagymát pedig egyáltalán nem adnak hozzá. Olcsóbban is kijöhetsz, ha combot használsz, ebben az esetben viszont a főzési idő kicsit meg fog nőni.
Hozzávalók 4 személyre
👉 1 kg sütni való krumpli
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 6 gerezd fokhagyma
👉 2 teáskanál majoránna
👉 1 db sertésszűz
👉 1 csapott evőkanál liszt
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
👉 olaj a sütéshez
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki, és szűrőlapáttal szedd ki a pörcöket. A húst szabadítsd meg a külső hártyáitól, kockázd fel, sózd, borsozd, majd pirítsd le a visszamaradt szalonnazsíron. Amikor a külseje megbarnult, vedd vissza a lángot közepesre, add hozzá a felaprított fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy percig, majd szórd meg a majoránnával, a pirospaprikával és egy evőkanál liszttel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy jó szaftos legyen, és tíz-tizenöt perc alatt főzd puhára. Közben a krumplit hámozd meg, kockázd fel, olajon süsd ropogósra, és forgasd a szaftos húshoz. A végén tedd vissza hozzá a kisült szalonnakockákat is.
0 Megjegyzések