Nagyon jól mennek az édeskés sárgarépa-krémleveshez a különböző fűszerek. Még az sem baj, ha kimarad a chili vagy a kurkuma.
A sárgarépa-krémleves télen-nyáron elkészíthető, egészséges és nagyon finom fogás. A felsorolt fűszereket használd ízlés szerint, ha némelyik kimarad, nem tragédia. Egy kis chili kifejezetten jót tesz neki, de ha gyerekeknek készíted, nyugodtan elhagyhatod. Egy szem krumplitól a leves is selymesebb lesz.
Hozzávalók 4 személyre
👉 4 sárgarépa
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 babérlevél
👉 1 nagy hagyma
👉 1 l alaplé (ha nincs, víz is jó)
👉 1 közepes krumpli
👉 1 teáskanál kurkuma
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 1 teáskanál friss gyömbér
👉 1 dl tejszín
👉 0.5 kávéskanál szerecsendió
👉 só
👉 bors
👉 olaj
👉 chili ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát kockázd fel, és kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá az apróra vágott fokhagymagerezdeket, pirítsd egy percig, majd szórd meg a fűszerekkel: a kurkumával, a köménnyel, a gyömbérrel, a borssal és a chilivel. Forgasd össze, majd keverd bele a megpucolt, felkarikázott sárgarépát, és pirítsd addig, amíg a répa kicsit meg nem barnul. Ekkor öntsd fel a vízzel vagy az alaplével. Add hozzá meghámozott, felkockázott krumplit, a szerecsendiót és a babérlevelet, sózd meg, és lassú tűzön főzd az egészet puhára. Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd, majd öntsd fel tejszínnel, és egy-két perc alatt forrald össze.
0 Megjegyzések