Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Epres gombóc hagyományos tésztából: így is nagyon finom a régi kedvenc


A hagyományos krumplis tésztából készült gombóc eperrel töltve is nagyon finom.


Ha szereted a klasszikus, mamaféle gombócot, próbáld ki tavasziasan, eperrel töltve! A hagyományos recept krumplis gyúrt tésztából készül, ezekbe rejtheted a kedvenc gyümölcseidet. A krumplit kifőzés után még melegen törd össze, és hagyd kihűlni, mert így kevesebb liszt kell majd hozzá, de hogy pontosan mennyi, az a fajtájától függ. Az újkrumpli viszont nem jó hozzá.

Hozzávalók 20 darabhoz

A tésztához
👉 1 kg krumpli
👉 30 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
👉 5 dkg sertészsír
👉 1 tojás
👉 1 csipet só

A töltelékhez
👉 20 szem eper
👉 1 evőkanál kristálycukor
👉 1 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz
👉 15 dkg zsemlemorzsa
👉 10 dkg vaj

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, és hagyd kihűlni. Amikor szoba-hőmérsékletű, add hozzá a sót, a tojást és a zsírt, majd óvatosan, kanalanként a lisztet addig, amíg könnyen kezelhető tésztát kapsz. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és szeld húsz egyforma négyzetre.

Az eprekről vágd le a zöld szárukat, a gyümölcsöket mosd meg, hempergesd meg kristálycukor és vaníliás cukor keverékében, és mindegyik négyzet közepére helyezz egy darabot belőlük. A négyzetekből gyúrj gombócokat, és dobd őket forrásban lévő, sós vízbe. Ha feljöttek a víz felszínére, még főzd őket három-öt percig, majd szűrőlapáttal szedd ki és csepegtesd le mindegyiket. A zsemlemorzsát olvasztott vajon pirítsd meg, és ebbe hempergesd a kifőtt epres gombócokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések