A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl – Zsigmond Barna Pál a választásról


„A szivárványkoalíció tagjai zombiszavazóknak állították be a határon túliakat, amivel beléjük rúgtak” – mondja a Mandinernek Zsigmond Barna Pál. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint összességében tehát 260.000 szavazat várható a Fidesz-KDNP listára a határon túlról.

Tarol a választásokon a Fidesz-KDNP, már 136 mandátumnál járnak a kormánypártok. A trianoni határ mindkét oldalán rendkívül népszerű a jobboldal – minek köszönhető ez?

Mind itthon, mind otthon látványosan nőtt a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma. A külhonban is egyértelmű, hogy 2010-ben sikerült lezárni a Gyurcsány Ferenc nevével jellemezhető korszakot és kialakult egy új nemzetpolitikai irányvonal. Az elmúlt évtizedben mi, magyarok újra egymásra találtunk a Kárpát-medencében: nemzettársainknak megadtuk a kettős állampolgárságot, amivel felépült a régóta vágyott közjogi egység. Mindezt példátlan nemzetépítő munka követte, illetve követi mind a mai napig, célzott támogatási programok segítik a határon túli közösségeinket és kibontakozásukat. 

Önt is a nemzetegyesítés programja sarkallta politikai szerepvállalásra?

Így van, én magam korábban nem vettem részt a politikában, de nem akarom, hogy visszatérjen Gyurcsány Ferenc, nem akarom, hogy visszatérjen a 23 millió román munkavállalóval való gyűlöletkeltés. Ellenben azt szeretném, hogy folytatódjon a nemzetépítés, a közösségeink erősítése, az egymásra találás időszaka. Ezért lettem aktív politikus. 

Amióta a határon túli magyarok is szavazhatnak, rendre ugyanígy érveltek szavazataikon keresztül. A baloldal támogatottsága alig pár százalék. Van ennek más háttere is a nemzetépítés programján kívül?

Hozzánk hasonlóan felismerték, hogy az ellenzéki koalícióban ott volt a szélsőséges Jobbik, a határon túliaktól az orvosi maszkokat sajnáló Szabó Tímea és Vadai Ágnes, az ellenük hangoló MSZP és DK, a rendre román és szlovák pártoknak kampányoló Momentum.

A szivárványkoalíció tagjai zombiszavazóknak állították be a határon túliakat, amivel beléjük rúgtak. 

A választás hetében erős kísérletet tettek arra, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék, a terv azonban látványosan elbukott. 

Látható volt, hogy a baloldal már régóta építette ezt a történetet, aztán kiderült, hogy egyes balos médiumok még a cikkeiket is előre megírták, szinte látták a jövőt (nevet). A marosvásárhelyi provokáció helyszínén egyébként nem találtak a szavazólapok mellett azonosító nyilatkozatokat, tehát ezek eleve érvénytelen szavazatok lettek volna, ám végül kiderült, hogy a látványosan komponált fényképek ellenére mindössze 16 szavazólapról van szó, amik lehettek egyszerű fénymásolatok is. Érdekes, az egész néhány nappal azután történt, hogy Márki-Zay Péter Marosvásárhelyen járt, ahol szélsőbalos aktivistákkal és román újságírókkal találkozott – a magyar nyelvű sajtó munkatársait 10 perccel az esemény előtt hívták meg a fórumra. További gyanús körülmény, hogy az állítólag eltüntetni kívánt „bizonyítékokat” egy forgalmas út mellett találták meg, aki pedig rájuk bukkant, épp egy olyan román újságírót hívott fel telefonon, akivel a baloldal miniszterelnök-jelöltje találkozott. Túl sok ez így együtt.

A levélszavazatok összegzése jelenleg is zajlik, napokon belül meglesz a választás hivatalos végeredménye. Mire számít?

Soha nem szavaztak ilyen sokan a határon túl. Már a választás előtt látható volt, hogy a külhoni magyarok is átérezték a választások tétjét és nagyon sokan regisztráltak az utolsó hónapokban. A külhoni magyarok korábban is, most is a nemzeti egység megőrzése és a nemzet további fejlődése mellett tették le a voksukat. Jelenlegi ismereteink szerint 317 600 szavazat érkezett, szinte minden nagy forgalmú képviseletről már itt vannak a szavazatok, már csak néhány szavazat beérkezése várható. Ez alapján megbecsülhető a pontos végeredmény. Az NVI honlapja szerint 15 százakék körül van az érvénytelen szavazatok száma, ez a látszólag magas arány annak tudható be, hogy a levélszavazás bonyolult rendszer, éppen azért, mert komoly biztonsági mechanizmusok védik az intézményt.

A korábbi tapasztalatok és a jelenlegi mérések alapján is a szavazatok 95 százaléka a nemzeti oldalra érkezik.

Összességében tehát 260.000 szavazat várható a Fidesz-KDNP listára a határon túlról, ami nem kevesebb, mint húsz százalékkal több a négy évvel ezelőttinél.

Belföld
 ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések