A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kuncze Gábor állítja: nem kapott Fenyő János "fehér könyvéből"

A volt belügyminiszter tudott Gyárfás és a VICO-tulajdonos háborújáról

Bíróság elé állt ma Kuncze Gábor, a Horn-kormány liberális belügyminisztere. A Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőperben tanúskodott. Mint mondta: Fenyő nem adott át neki semmilyen terhelő irathalmazt Gyárfás Tamásról.

Kuncze Gábor tagadta, hogy kapott volna a Fenyő János által összeállíttatott úgynevezett "fehér könyvből". Horn Gyula szabaddemokrata belügyminisztere tanúként vallott minderről ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult perben.

Kuncze vallomása szerint az úgynevezett "fehér könyvről" nem volt tudomása. Eszerint hiába vallották a tanúk, hogy úgy tudják,

ezt a 120 oldalas, állítólag Gyárfás Tamásra terhelő dokumentumösszeállítást Fenyő eljuttatta a belügyminiszterhez, amit ő állítólag tovább is adott (néhai) Kiss Ernő tábornoknak, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjének.

Kuncze azt állította: nem vett át ilyet sem Fenyő Jánostól, sem a médiamogul munkatársától, a szolgálati lakásán sem, sehol.

Póta Péter bíró kérdésre a baloldali visszavonult politikus elmondta: a két médiavezér konfliktusáról tudomása volt, Gyárfás Tamás többször is panaszkodott neki, amikor a Nap tévében járt.

Arról azonban nem tudott, hogy Horn Gyula miniszterelnök beleavatkozott Fenyő és Gyárfás vitájába.

Mi is volt a "fehér könyv"?

Néhai Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa 2004-ben húsz órán keresztül beszélt a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének, Brády Zoltánnak Fenyőről, megemlítve azokat is, akiknek érdekükben állt a halála. Így például Gyárfás Tamásról és Princz Gáborról, a Postabank elnökéről is szólt.  

Perczel arról is beszél, hogy Horn Gyula kormányfő és belügyminisztere, Kuncze is tudott Gyárfás és Fenyő üzleti háborújáról.

A vádirat abból indul ki, hogy bár 1996 végére Gyárfás Tamás és a Nap TV-t átmenetileg megszerző Fenyő megegyeztek, látszólag kibékültek, a tévé visszakerült Gyárfás fennhatósága alá, ám a háború tovább zajlott kettejük között. A vád szerint ezért is ölette meg aztán Gyárfás Portik Tamás bevonásával az üzleti ellenségét.

Perczel egyebek mellett azt is elmondta Brádynak, hogy Fenyő János 120 oldalas dossziét juttatott el ­Kuncze Gáborhoz Gyárfás Tamás állítólagos bűncselekményeiről.

Az információkat Fenyő a hatósági és politikai kapcsola­tait is felhasználva magánnyomozókkal, illetve újságírókkal gyűjtette és rendszereztette. Ez volt az úgynevezett "fehér könyv". Perczel Tamás szerint Fenyő beszámolt az állítólagos bizonyítékokról Kunczénak, aki elkérte az iratokat, ám sokáig nem történt semmi. Hatvan nap után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, a dosszié eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt húsz oldal.
 
Kuncze még soha nem állt bíróság előtt

A volt belügyminiszter a Blikknek sikerült szóra bírni. "Bár 25-26 évvel ezelőtti eseményekről van szó, fő vonalakban létezik a fejemben, de itt olyan de itt olyan konkrétumokra is rákérdeznek, amelyek bizonyosan nem történtek meg" - mondta a tárgyalás szünetében, közvetlen meghallgatása előtt a bulvárlapnak. A Blikk megkérdezte, milyen jelentőségűnek tartja vallomását, lehet-e bármilyen befolyással az ügy értékelésére, esetlegesen az ítéletre.

- Ezt teljesen kizártnak tartom, nem hiszem, hogy ilyen fontossága lehet a vallomásomnak - fogalmazott Kuncze, aki hozzátette, nem készült fel különösebben, nem kutatott dokumentumok után.

A politikus azt is elárulta, hogy emlékei szerint korábban nem állt bíróság előtt, még tanúként sem, de a mostani meghallgatása sem tölti el különösebb izgalommal. Igyekezett a legjobb tudása és emléke szerint válaszolni. Arra kérdésre pedig, hogy szerinte sikerül-e a bíróságnak megnyugató és igazságos ítélettel zárni a büntető pert, csak ennyit mondott: majd meglátjuk.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések