A marhapörkölt zsemlegombóccal olyan hagyományos fogás, amit az egész család sokáig fog utána emlegetni.
Marhapörköltet főzni nem lehet sietősen, hiszen ez a hús lassan puhul. Ha viszont rá tudsz szánni egy délelőttöt vagy délutánt, mindenképp állj neki, ugyanis utánozhatatlanul finom lesz. Amíg a hús rotyog a tűzhelyen, a köretnek való zsemlegombócot is van időd kényelmesen összeállítani. A pörköltet készítheted csak simán marhalábszárból, de még finomabb lesz, ha egy kis szegyet és oldalast is teszel hozzá.
Hozzávalók 6 személyre:
A marhapörkölthöz
👉 2.5 kg marhalábszár (esetleg kevés szegy és oldalas is)
👉 4 vöröshagyma
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 db borókabogyó
👉 3 paprika
👉 3 paradicsom
👉 2 kávéskanál pirpspaprika
👉 2 babérlevél
👉 1 evőkanál sertészsír
👉 1 csipet köménymag
👉 só
👉 bors
👉 majoránna
👉 ízlés szerint csípős paprika
A zsemlegombóchoz
👉 20 dkg liszt
👉 8 szikkadt zsemle
👉 2 tojás
👉 2 dl víz
👉 2 evőkanál olaj
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A pörkölthöz a húst kockázd fel és sózd be. A hagymát vágd apróra, a zsíron párold üvegesre, majd dobd rá a húst, és kevergetve süsd addig, amíg a külseje megbarnul. Közben a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd fel. Ha a hús kérget kapott, add hozzá a zöldségeket és a fűszereket, és kis lángon, lefedve kezdd el főzni. A hús hamar szaftot ereszt, és nem ég le könnyen, de néha pótold rajta a folyadékot. Nagyjából három óra kell neki, hogy vajpuhára főjön.
Amíg a pörkölt puhul, állítsd össze a zsemlegombócot. A zsemléket vágd nagyjából egycentis kockákra, spricceld le őket annyi vízzel, hogy éppen csak nedvesek legyenek, és pihentesd letakarva 15-20 percig. Ezután add hozzá a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Tedd őket gyöngyöző vízbe, és főzd nagyjából 15 percig. Próbaképp vegyél ki egy darabot a vízből, vágd ketté, és ha homogén az állaga, szűrd le a többit is.
Marhapörköltet főzni nem lehet sietősen, hiszen ez a hús lassan puhul. Ha viszont rá tudsz szánni egy délelőttöt vagy délutánt, mindenképp állj neki, ugyanis utánozhatatlanul finom lesz. Amíg a hús rotyog a tűzhelyen, a köretnek való zsemlegombócot is van időd kényelmesen összeállítani. A pörköltet készítheted csak simán marhalábszárból, de még finomabb lesz, ha egy kis szegyet és oldalast is teszel hozzá.
Hozzávalók 6 személyre:
A marhapörkölthöz
👉 2.5 kg marhalábszár (esetleg kevés szegy és oldalas is)
👉 4 vöröshagyma
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 db borókabogyó
👉 3 paprika
👉 3 paradicsom
👉 2 kávéskanál pirpspaprika
👉 2 babérlevél
👉 1 evőkanál sertészsír
👉 1 csipet köménymag
👉 só
👉 bors
👉 majoránna
👉 ízlés szerint csípős paprika
A zsemlegombóchoz
👉 20 dkg liszt
👉 8 szikkadt zsemle
👉 2 tojás
👉 2 dl víz
👉 2 evőkanál olaj
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A pörkölthöz a húst kockázd fel és sózd be. A hagymát vágd apróra, a zsíron párold üvegesre, majd dobd rá a húst, és kevergetve süsd addig, amíg a külseje megbarnul. Közben a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd fel. Ha a hús kérget kapott, add hozzá a zöldségeket és a fűszereket, és kis lángon, lefedve kezdd el főzni. A hús hamar szaftot ereszt, és nem ég le könnyen, de néha pótold rajta a folyadékot. Nagyjából három óra kell neki, hogy vajpuhára főjön.
Amíg a pörkölt puhul, állítsd össze a zsemlegombócot. A zsemléket vágd nagyjából egycentis kockákra, spricceld le őket annyi vízzel, hogy éppen csak nedvesek legyenek, és pihentesd letakarva 15-20 percig. Ezután add hozzá a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, sózd, borsozd, és adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Tedd őket gyöngyöző vízbe, és főzd nagyjából 15 percig. Próbaképp vegyél ki egy darabot a vízből, vágd ketté, és ha homogén az állaga, szűrd le a többit is.
0 Megjegyzések