A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Súlyos betegséget jelezhet a hirtelen hízás, ezekre érdemes figyelni


Ha rendszeres mozgás és egészséges táplálkozás mellett is azt vesszük észre, hogy elkezdtek felszaladni ránk a plusz kilók, akkor érdemes arra gyanakodni, hogy valamilyen betegség állhat a háttérben.

A pajzsmirigy alulműködése különösen a nőket érinti. A viszonylag hirtelen hízás mellé ilyenkor alacsony energiaszint, kimerültség, hajhullás, száraz bőr és székrekedés is társulhat, a betegség miatt az anyagcsere is lelassul. A pajzsmirigyzavarnak általában árulkodó, külső tünetei is vannak, így egy jó szakemberben már ránézésre felmerülhet a gyanú, hogy a szerv nem működik megfelelően.

A hirtelen hízás a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindrómát is előre jelezheti. E betegségben szenvedők szervezetében felborul az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlya, aminek a hízás mellett a rendszertelen menzesz, arcszőrzet-növekedés, illetve migrén is a tünete lehet.

A depresszió és a szorongás szintén hirtelen súlynövekedéshez vezethet, mivel a szervezetünk ilyenkor túl sok adrenalint és kortizolt termelhet. A folyamatos szorongás a rossz hangulat és a hízás mellett alvászavarokhoz, valamint krónikus fáradtsághoz is vezethet – írja a hazipatika.com.

A hízás a 40-es éveiben járó nőket veszélyezteti a legjobban, főleg a menzesz és a menstruáció megszűnése közötti időszakban. Ilyenkor össze-vissza csökken és/vagy emelkedik az ösztrogénszint, ami súlynövekedést okozhat. Végül pedig a gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként hirtelen súlynövekedést, különösen az antidepresszánsok és a szteroidok esetében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések