A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína ellenzi az Ukrajnával kapcsolatos szankciókat


Kína szombaton kijelentette, hogy az ukrajnai katonai művelet miatt Oroszországra kirótt nyugati szankciók nem oldják meg a válságot - írja az Rt.com.

Számos ország átfogó korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben, sújtva egyebek mellett bankjait, kereskedelmét és legnagyobb légitársaságát. Wang Yi külügyminiszter német kollégájával, Annalena Baerbockkal folytatott telefonbeszélgetés során tette meg észrevételeit.

A kínai külügyminisztérium szerint Wang azt mondta, hogy

Kína nem támogatja a szankciók alkalmazását a problémák megoldására, és még inkább ellenzi az egyoldalú szankciókat, amelyeknek nincs alapja a nemzetközi jogban.

Régóta bebizonyosodott, hogy a szankciók nemhogy nem oldják meg a [meglévő] problémákat, hanem újakat hoznak létre, ami "vesztes-vesztes" hatást eredményez a gazdaságra és beavatkozik a politikai rendezés folyamatába

- tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy

Kína ellenzi mind az erő alkalmazását, mind a szankciókat Ukrajnával kapcsolatban.

Úgy vélte, hogy Oroszországnak a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatos "jogos biztonsági követeléseit" "megfelelően kezelni kell". Moszkva azt mondta, jogilag kötelező erejű biztosítékokat kér arra, hogy a NATO soha nem fogadja el Ukrajnát tagállamnak, és kivonja csapatait Kelet-Európából - olyan követeléseket, amelyeket az Egyesült Államok vezette blokk elutasít.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU-tagállamok és több más ország újabb átfogó szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, miután csütörtökön katonai műveletet indított Kijev ellen. Oroszország azzal érvelt, hogy a lépésre a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok védelmében volt szükség, amelyek a 2014-es kijevi puccs után szakadtak el Ukrajnától. Ukrajna szerint Oroszország támadása teljesen indokolatlan volt.

Oroszország pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai hadműveletet elítélő határozattervezetét, Kína pedig tartózkodott a szavazáskor.

Berlin szerint a Wanggal folytatott telefonbeszélgetése során Baerbock "hangsúlyozta, hogy Kínát az ENSZ legfőbb döntéshozó testületének állandó tagjaként különleges felelősség terheli" az ukrajnai eseményekért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések