A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfüggesztett börtönt kapott a buszsofőr, aki halálos balesetet okozott Egerben



Ítélet született a még 2019-ben történt felnémeti buszbaleset ügyében. A bíróság zárt tárgyaláson a vádlottat közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság egy év szabadságvesztésre és tizenegy hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte.


Az Egri Járásbíróság pénteken mondta ki a verdiktet, amiben a kiszabott szabadságvesztés-büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottnak az eljárás során felmerült bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. Minderről Hoszné dr. Nagy Tímea bíró tájékoztatta a Heolt. Az Egri Törvényszék sajtószóvivője közölte, hogy az ítélet nem jogerős. Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három napot tartott fenn. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett téves tényállás miatt, elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában.

A Kovács Jakab utcában történt a baleset

A három évvel ezelőtti tragikus balesetről, illetve a későbbi eljárásról a Heol többször is tájékoztatta olvasóit. Mint megírtuk, a 14-es járat női sofőrje közvetlenül a baleset bekövetkeztekor nem is érzékelte, hogy történt volna valami. A felnémeti városrészben a menetrendi útvonalon haladva már csak visszafelé jövet tudott egyébként a helyszínen megállni.

Az Egri Járási Ügyészség a vádlottal szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2019. március 18-án autóbuszvezetőként dolgozott, nappal, jó látási viszonyok között a 14-es helyijáratú buszt vezette. Amikor a Kovács Jakab utcában megállt a buszöbölben, az utasok leszállása után – a jelzőcsengőt is használva – zárta az autóbusz ajtóit, majd el is indult.

Az idős nő a helyszínen életét vesztette

A harmadik ajtónál a sértett azonban még nem fejezte be a leszállást, amikor az ajtók záródni kezdtek, ezért az egyik lába az autóbusz összezáródó ajtói közé szorult. Miután a vádlott által vezetett autóbusz elindult, a jármű elrántotta az utast, aki ennek hatására elesett, majd az útpadkáról az úttestre, a tömegközlekedési eszköz alá került. Ennek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádirattal megegyező ítéleti tényállás szerint a baleset azért következett be, mert a terhelt megszegte a KRESZ 53. szakaszának harmadik és negyedik bekezdéseiben foglaltakat, amelyek szerint a közhasználatú autóbusz vezetője indulási jelet csak akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött, elindulási szándékát pedig irányjelzővel csak akkor jelezheti, ha a jármű összes ajtaja becsukódott.

Így rendelkezik a Büntető Törvénykönyv

A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget eredményez. Egytől öt évig terjedő szabadságvesztés-büntetés szabható ki, ha a baleset halált okoz. Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a szankció, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálával jár, vagy halálos tömegszerencsétlenséget idéz elő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések