A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

EUobserver: A megfigyelők jelenléte önmagában nem lesz elég az EU első elcsalt választásának megakadályozásához


Hegedűs Dániel és David Levine szerint 2014-ben és 2018-ban az Orbán-kormány egyértelmű, nagy arányú támogatottsága miatt az EU-s és más nemzetközi intézmények kevésbé vették komolyan az egyensúlytalanságokat.


„A megfigyelők jelenléte önmagában nem lesz elég az EU első elcsalt választásának megakadályozásához” – ezzel a címmel jelent meg az Euobserver.com-on Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund, illetve David Levine, az Alliance for Securing Democracy munkatársának véleménycikke,- amit a mandiner.hu fordított.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül működő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) által az áprilisi magyarországi választásokra delegálandó teljes körű választási megfigyelési misszió fontos kezdeményezés, de a rendkívül kiélezettnek ígérkező választások integritásának biztosítása érdekében minden korábbinál fontosabb lenne, hogy az EBESZ nyugati tagországai megfelelő számban képviseltessék magukat a misszióban, ennek elmaradása esetén az EU történetének első, jelentős csalásokkal terhelt választását kockáztatják – írták Hegedűsék.

A szerzők kiemelték: az EBESZ megfigyelői már a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokat is „szabad, de nem tisztességes” választásként jellemezték, részben a kormányzó Fidesz, illetve és az állam rendelkezésére álló források összefonódásai miatt. Ezekben az esetekben azonban az Orbán-kormány egyértelmű, nagy arányú támogatottsága miatt az EU-s és más nemzetközi intézmények kevésbé vették komolyan az egyensúlytalanságokat, de az idei, rendkívül kiélezett versenyt hozó választások során az ilyen szabálytalanságok elég előnyt biztosíthatnak Orbán Viktor miniszterelnök számára ahhoz, hogy hatalmon maradhasson.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések