Ma 16 órától megtartja beszédét Makizaj, amit portálunk természetesen élőben közvetít. Kapcsoljuk a képet és a hangot, reméljük nem holnap lesz, és valóban sikerül.


Az élő videó alatt, írásos összefoglalóval jelentkezünk. Év-, sőt évtized-értékelőt ígért – noha a dátumokkal volt némi zavarban – Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, amelyben az összefogó hat párt és az általa képviselt civilek elmúlt évtizedének legfőbb problémaköreiről, valamint az esetleges kormányváltás legfontosabb célkitűzéseiről kíván számot adni. A rendezvényt országértékelőnek és az ellenzéki szövetség célkitűzéseit ismertető, nagy rendezvénynek harangozták be.

Márki-Zay Péter rendezvényén a jelenleg legtámogatotabb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció színeiben Dobrev Klára volt miniszterelnök-jelölt, a Momentum részéről Donáth Anna pártelnök, az MSZP-ből Kunhalmi Ágnes társelnök, az LMP részéről Kánász-Nagy Máté társelnök, a Párbeszédből Karácsony Gergely társelnök, Budapest főpolgármestere, és a Jobbiktól Jakab Péter elnök szólal fel.Karácsony: Ez Magyarország következő miniszterelnökének első országértékelő beszéde
„44 nap sok mindenre elég. Kérdés az, hogy nekünk mire lesz az” – mondta a rendezvényt megnyitó főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a következő 44 napnak arról kell szólnia, ami „minket, magyar embereket a legjobban érint: a családunkról, a hazánkról, a boldogulásunkról”.

 Magyarországon a változás nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

– emlékeztetett Karácsony az uniós jogállamisági mechanizmust érintő kormányzati retorikára és a valós jogállamisági aggályokra. A rendszerszintűvé vált korrupcióra, valamint a hatalmi berendezkedéssel való visszaélésre utalva Karácsony azt mondta, változásra van szüksége van az országnak. Többször kiszólt a közönséghez: maradhat-e Orbán, a felhangzó, bizonytalan NEM válasz nyomán pedig azt mondta,

most van lehetőségünk és most akarunk változtatni. (…) Találjuk meg egymást, hogy áprilisban a hatalom embereit leváltsa az emberek hatalma.

Kanász: Magyarország igazságtalan és fenntarthatatlan ország lett

A budapesti főpolgármester után Kánász-Nagy Máté, az LMP társelnöke következett. Magyarország igazságtalan és fenntarthatatlan ország lett, mert csak egy kiváltságos réteg gyarapodott, holott elég tehetős lenne ahhoz, hogy minden állampolgára számára biztosítsa a megélhetést, mondta. A szegények egyre szegényebbek lettek, a gazdagok pedig egyre gazdagabbak. Mindenki vesztese annak, ha nőnek a társadalmi különbségek, még azok is, akik most győztesnek érzik magukat.

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz legnagyobb baja, hogy teljesen elszakadt a valóságtól, maguk is elhitték a propagandát.

Irányváltásra van szükség, igazságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb Magyarországot kell megteremteni.

Kunhalmi: Ez nem csak baloldali humbug

Az MSZP társelnöke szerint a zöldet a piros követi, és a színes koalíció nem a zagyvaságot, hanem a teljes társadalmi összefogás lehetőségét teremti meg, és ez egy hosszútávú cél. Kunhalmi szerint ennek a színes szövetségnek a társadalmi különbségek és ellentétek feloldása, sőt, az ezekkel való felszámolás, avagy az ezekkel való tartós leszámolás kell, hogy a célja legyen.

Kunhalmi szerint nem igaz, hogy a NER gazdasági értelemben legalább siker, valójában az objektív adatok az elmúlt 12 évet figyelembe véve lényegi romlást, rombolást és annak súlyos veszélyeket és kockázatokat rejtő hatásait mutatják. Az MSZP társelnöke éppen ezért sürgetőnek nevezte a változás, és a tartós, hathatós változás kényszerét, amihez nemcsak maguknak, hanem Márki-Zay Péternek is sok erőt és kitartást kívánt.

Donáth: Magyarok millióinak fordult sokkal rosszabbra a sorsa

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedben magyarok millióinak fordult sokkal rosszabbra a sorsa, ma már alig van olyan család, amelynek ne lennének súlyos megélhetési gondjai. A kormány célja, hogy hosszú időre konzerválja ezt a kiszolgáltatottságot, miközben egy olyan új kiváltságos elitet teremtettek, amely megengedheti magának, hogy a gyerekeit külföldi magániskolákban taníttassa, vagy magánegészségügyben gyógyuljon.

Jakab: Hitet teszek az egység mellett

A 2018-asok elkövettek egy nagyon súlyos hibát: azt gondolták, hogy egyedül is menni fog. Kétharmad lett belőle. Mert csak együtt sikerülhet – kezdte Jákob. A Jobbik elnöke azt mondta, azért vesz részt a rendezvényen, hogy hitet tegyen az egység mellett, mert mindenkinek tudnia kell, hogy csak együtt sikerülhet.

Dobrev: Én leszek a legerősebb fogaskerék, a legstabilabb láncszem

Dobrev Klára szerint pár ezer szavazaton múlhat a választás, és ezt a Fidesz is érzi. Az elmúlt években lejárató kampányokkal, karaktergyilkosságokkal próbálták elhallgattatni a szabad hangokat, ennek ellenére az ellenzék erősebb, mint valaha. Készek mindenkivel együtt dolgozni, aki egy európai, tisztességes Magyarországért küzd. Egy valamiben értenek egyet az ellenzéki összefogás pártjai, hogy szabad, tisztességes, demokrata Magyarországot akarnak. Le tudnak ülni, akkor is ha nem mindenben értenek egyet, képesek a kompromisszumra, ezt a Fidesz nem tudta megtanulni. Az ellenzék tudja egyesíteni a politikai által szétszakított családokat. A DK partner lesz abban, hogy Márki-Zay Péter vezetésével legyőzzék Orbánt.

Dobrev azt mondta: ő lesz a legerősebb fogaskerék, a legstabilabb láncszem ebben a küzdelemben.

Makizaj a színpadon

Fellépett a színpadra a messiás. A sok ökör ujjong és tapsol. Most úgy kezdte 7 gyereke van és keresztény.

Makizaj: A történelemben nem először bizonyosodott be, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz

Mielőtt közös hazánk, Magyarország mai helyzetét értékelnénk, hadd mondjam el Önöknek, hogy hétgyermekes, keresztény, jobboldali, konzervatív édesapaként egyike vagyok annak a 2 millió 700 ezer magyar választópolgárnak, akik 12 évvel ezelőtt bizalmat szavaztak Orbán Viktornak – mondta országértékelője kezdetén a miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter azt mondta, bízott abban, hogy

a megszerzett kétharmados felhatalmazással élni fog, és nem visszaélni.

Hogy vezetésével egy fejlődő, nyugodt és békés országban élhet majd a magyar nemzet. Márki-Zay Péter szerint Orbán háromszor kapott kétharmados felhatalmazást a választóktól, bármit megtehetett és ez egy páratlan politikai lehetőség egy tisztességes politikus számára.

Bármit elérhet, bármit megvalósíthat a haza érdekében. A tőlünk kapott hatalommal és az Uniótól kapott több tízezer milliárdos forrással, ha Ausztriát nem is, de sok más országot utolérhettünk volna, gazdasági fejlettségben és politikai kultúrában visszaszerezve elsőbbségünket a régióban.

– mondta, hozzátéve, a történelemben nem először bizonyosodott be, hogy aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz.

A Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világát kell leváltani április 3-án

„Akinek nincs semmije, az annyit is ér” – mondta ki egy őszinte pillanatában Lázár János, idézte fel Márki-Zay. A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz felső köre azokból áll, akik teljesítmény helyett párthűséggel jutnak előre, és megvetik, lenézik azokat, akik munkával és szorgalommal próbálnak egyről a kettőre jutni. Akik írják a törvényeket, ám azok rájuk nem vonatkoznak, tette hozzá, kijelente:

ez a Szájerek, Borkaik, és Kaleták beteges világa. Ezt a világot kell nekünk leváltani április 3-án.

Makizaj: Fidesz, Fidesz, Fidesz, Orbán és Fidesz

Márki-Zay szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán „saját párttársait is megalázva gyűlöletet szít homoszexuális honfitársaink ellen”. Politikai ellenfeleit olyan vádakkal próbálja lejáratni, amiket a valóságban csak a Fidesz követett el. Mindeközben az ország nem előre

ment, hanem lefelé, szinte minden tekintetben: korrupció, halálozás, szegénység. Márki-Zay szerint a Fidesz és Orbán Viktor vállalhatatlan lett azokra számára.

„Ki kell mondanunk: tisztességes, keresztény, konzervatív

ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre.

Az ország helyzete nagyon más, mint ahogy Orbán leírta az évértékelőjében: kifosztott a gazdaság, tönkre ment az oktatás, az egészségügy, az ország megítélése.

Márki-Zay megemlékezett a járvány 43 ezer magyar halálos áldozatáról, ő is sokakat gyászol, több ismerőse halt bele a vírusba. Felrótta Orbánnak, hogy ezt elmulasztotta saját beszédében.

Magyarországon milliók elől zárták el a felemelkedés lehetőségét, ez az Orbán-rendszer lényege.

Makizaj: Rabszolga a magyar

„Magyarországon, ahol a magát kispénzűnek hazudó miniszterelnök a leggazdagabb kiváltságos, a hatalom csúcsáról nem sok látszik az ország hétköznapi valóságából” – folytatta országértékelését Márki-Zay Péter, úgy összegezve az elmúlt 12 évet,

az, hogy magyarok milliói elől elzárták a felemelkedés lehetőségét, korántsem rendszerhiba.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán gazdaságpolitikája ugyanis éppen a gyenge forintra és az olcsó munkaerőre épül.

Összeszerelő üzemekben rabszolgaként dolgoztatják a magyarokat, így árusítják ki Magyarországot. Pedig lehetne másként. (…) De Orbán Viktor és kormánya más sorsot szán a magyar munkásnak. Alattvalót csinálnak mindenkiből, aki még nem hagyta el az országot egy jobb élet reményében

– mondta Márki-Zay.

Makizajnak habzik a szája, egyre jobban hadar

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, az oktatásba tett befektetés gyermekeink és az ország jövőjében kamatozik. Ennek ellenére az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben megalázták a pedagógusokat, nemcsak jog- és felelősségköreiktől fosztották meg őket, de mára a tanárok nálunk keresnek a legrosszabbul az OECD országok közül, ennek következménye, hogy súlyos pedagógushiánnyal küzd Magyarország.

De nem csak gyermekeink jövőjével, emberi életekkel is játszik az Orbán-kormány, amely tizenkét éven át lezüllesztette és ténylegesen fizetőssé tette az egészségügyet

– mondta Márki-Zay. A kormányfő-jelölt szerint a mai magyar egészségügyi helyzet „az egyik leglátványosabb kudarca az Orbán-kormánynak”.

Ma Magyarországot olyan kormány vezeti, amelyik az emberek életesélyeit rövidíti, miközben nyakló nélkül szórja a pénzt ürességtől tátongó, túlárazott stadionokra

– fogalmazott, kiemelve: a világon egyetlen kormány sem tudott mindenkit meggyógyítani, de az is kétségtelen tény, hogy a világ 197 országából 196 jobban kezelte a járványt, mint Orbán Viktoré.

Makizaj: Orbán, Fidesz, Fidesz, Fidesz

Márki-Zay szerint „ma az országot az elmúlt évezred legkorruptabb kormánya vezeti.” Tanárokat, ápolókat, rendőröket semmiznek ki, miközben teljes iparágakat lopnak el egymás után, mondta. Az ő kezükbe kerültek a földek, erdők, bankok, hírportálok, gázvezetékek, szállodák, kaszinók. Az egészségügyet, a benzinkutakat és a kiskereskedelmet is akarják lopni most.

Elzavarva hazánkból a Lidl-t, az Aldit, a Spart, a Tescot és a Pennyt is.

Ha ez megvalósul, rosszabb a minőség, kisebb a választék. Márki-Zay úgy fogalmazott: mára a hétköznapjainkat is ellopták, rajtuk kívül minden érzi a kiszolgáltatottságot.

„A kiváltságosok hálózata szövi át az országot: mindenhol ez megy! Nemcsak a Karmelita kolostorban, a minisztériumokban, a végrehajtóknál és hivatalokban, de még a legkisebb falvakban is.”

Az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Unió
„Ahol nincs kiszámíthatóság, ahol nincs jogbiztonság, ott nemhogy a külföldiek, de még a magyarok sem fektetnek be a gazdaságba, nem jönnek létre jól fizető, stabil, fenntartható munkahelyek, ott elszegényedik a lakosság és elnéptelenedik az ország” – tette egyértelmű álláspontját Márki-Zay, majd felidézte az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését, mely jóváhagyta a jogállamisági mechanizmus, illetve ez ítélet nyomán várhatóan a magyar kormánnyal szemben meginduló eljárás esetleges következményeit. Úgy fogalmazott:

az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Unió.

Márki-Zay szerint ezt. pénzt megkaphatnánk, de nem fogjuk, ameddig az európai adófizetők pénzéből Mészáros Lőrinc és „az OLAF által lopáson ért” Tiborcz István gazdagodnak. Ez az a hiányzó pénz, ami esélyt adna a bajba jutottaknak és lehetőséget egy fenntarthatóbb, igazságosabb ország megteremtésére, mondta, hozzátéve:

bírósági döntés arról szólt, hogy Magyarország nem jut ehhez a pénzhez, amíg miniszterelnöke tolvaj. Ezen egy módon lehet segíteni. Kormányváltással. Ha Orbánék mennek, a tizenötezer milliárd forint jön. Április 3-án erről is döntünk!

Makizaj: Én a hazám szolgálatát választottam

„A politikusok többségével ellentétben én nem az iskolapadból kerültem a közéletbe. Közgazdászként és villamosmérnökként 22 évet töltöttem el a vállalati szférában, jórészt vezetőként. Dolgoztam Magyarországon és a tengerentúlon is” – sorolta Márki-Zay maga mellett szóló érveit, kifejtve, hogy választhatott volna magának nyugalmasabb életet.

„Egy olyat, amiben békén hagyják a családomat. Egy olyat életet, amelyben gyermekeimnek nem kell olyan plakátok között közlekednie, amiken kistermetű főgonoszként ábrázol a pártállami propaganda. Egy olyat, amelyben nem azt keresik, hogyan fordíthatják ki minden egyes szavamat. De én ennek ellenére is a hazám szolgálatát választottam. Először szűkebb hazámét, Hódmezővásárhelyét, most pedig mindannyiunk közös hazáját, Magyarországot szeretném megszabadítani a gonosztól, felszámolva a kormányzati szintű lopást és a megfélemlítést.”

„A sors és a JóIsten fogta meg a kezem és vezette lépteimet”

Ahogy Hódmezővásárhelyen még a fideszesek is jól jártak a Fidesz leváltásával, úgy lesz jobb még a fideszeseknek is, ha leváltják áprilisban a kormányt, mondta. Nem akar változtatni a kendőzetlen őszinteségén. „A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, itt az ideje az őszinteség korszakának.” Az országot csak őszinteséggel lehet megszabadítani a gyűlölettől.

Nem a személyes ambíciók vezetik, nem térhetett ki a feladat elől, százezrek látták meg benne a reményt.

A sors és a JóIsten fogta meg a kezem és vezette lépteimet.

Mindent el fog követni a győzelemért és az egység megőrzéséért, ezért kötött kompromisszumokat. Márki-Zay szerint minden eddiginél több esélyük van a kormányváltásra. Az egész magyarság érdeke, hogy ez megtörténjen. Olyan kormánynak kell következnie, amelyik nem hajbókol Putyin előtt, és a Nyugat felé veszi az irányt.

Nem dobja sutba a vidéki egyetemisták lakhatását egy

kínai kommunista migránsegyetem kedvéért.”

Olyan kormány kell, ahol az árak helyett a bérek emelkednek. A következő kormány megállítaná a tanárok, az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

Hogy legyen, aki tanítja gyermekeinket, legyen, aki aki vigyáz a biztonságunkra és maradjon, aki ápolja a betegeket és gondozza az elesetteket.

Makizaj megígérte: bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt senki sem szenvedhet hátrányt Magyarországon

Megszüntetik a dohánykereskedelem monopóliumátvisszaadják a megélhetésüket a vidéki kisboltoknak, teret engednek a szabad versenynek– mondta. Jogbiztonságot és kiszámítható környezetet ígért mindenkinek. Az eddig multinacionális nagyvállalatoknak egyedi döntésekkel kiosztott 1000 milliárd forintból évente 450 milliárddal a magyar kis- és középvállalkozásokat fogják segíteni, hogy a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket – sorolta tovább.

Az új kormány önálló határőrség felállításával és a Frontex segítségével megvédi Magyarország határait, megtartja a kerítést, és a Fidesz által betelepített sok tízezer migráns átvilágításával kiutasítja a nemzetközileg körözött bűnözőket, ígérte meg a kormányfő-jelölt.

Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor „a munkaerőhiányt nem migránsokkal, hanem a szakképzés megerősítésével és a külföldre távozott magyarok hazacsábításával kívánjuk megoldani”.

Arra is ígéretet tett, hogy kormányra kerülve komolyan vennék a törvény előtti egyenlőséget, fellépnének mindenfajta diszkrimináció ellen, a jövőben

bőrszíne, világnézete vagy szexuális orientációja miatt senki sem szenvedhet hátrányt Magyarországon.

Márki-Zay nagy büszkeséggel jelentette be az önálló parlamenti képviselet megteremtését, és megígérte, mindent megtesz a hazai cigányság felemelkedéséért.

Makizaj az újságírók tényfeltáró munkájának segítését ígérte

Márki-Zay Péter arra is ígértet tett, hogy felülvizsgálják és újratárgyalják a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Paks2 szerződéseit.

Elszámoltatjuk a hazaárulókat, és ezentúl csak a magyar nemzeti érdekek mentén, kölcsönösen előnyös együttműködés keretében üzletelünk Kínával és Oroszországgal

– mondta, azt is a felsorolásban említve, hogy kormányon felülvizsgálnák az illegális földszerződéseket, „a lopott pénzből vett és törvénytelenül használt földeket visszavesszük és újrapályáztatjuk, lehetőséget teremtve a biogazdaságoknak, mint amilyen a Fidesz által elpusztított Kishantos volt”.

Makizaj szerint amennyiben az ellenzék kerül kormányre, „felszabaítják a médiát az állami propaganda és a fideszes médiahatóság uralma alól”. Sőt, az ígéretcunami sajtószabadságot érintő része úgy folytatódott:

Felszámoljuk az állami pénzekből fenntartott hazugsággyárakat, a sajtó által újra ellenőrizhető lesz a hatalom, átláthatósággal segítjük az újságírók tényfeltáró munkáját. A miniszterelnök ezentúl nem menekül a sajtó elől és bátran kiáll egy tisztességes, nyílt vitára kihívójával

– fogalmazott.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor rendre elárulta nyugati, keresztény szövetségeseinket, ezért fontos kijelenteni, hogy a kormányváltás után Magyarország ismét az Európai Unió és a NATO megbízható tagja lesz, visszaszerzik szövetségesek bizalmát.