A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bolsonaro Orbánnak: Önök a mi kis nagytestvérünk


Délelőtti tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartott a két vezető, melyen három egyezményt is aláírtak, többek között a hadiipari együttműködésről is.


Délelőtti tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Brazília elnöke, Jair Bolsonaro. Az eseményt Kovács Zoltán államtitkkár nyitotta meg, aki bejelentette: három megállapodást írnak alá az országok vezetői.

Az első egy honvédelmi együttműködésről szóló megállapodás, magyar részről Benkő Tibor szignálta. A második egy humanitárius együttműködésről szóló megállapodás, amit magyar részről Szijjártól Péter, a brazil fél részéről pedig a külügyminiszter, Carlos Alberto Franca írt alá.

A harmadikat a vízgazdálkodás és szanitáció területén kötötték.

Orbán Viktor kiemelte: olyan történt, ami még soha, hiszen brazil elnök még korábban soha nem járt Magyarországon. A magyar kormányfő részvétét fejezte ki az elmúlt napokban természeti katasztrófában elhunyt brazil emberek miatt.

Kijelentette: magyar érdek, hogy szoros együttműködésben legyen a két ország, hiszen Brazília a világ ötödik legnagyobb területű országa, népességét tekinteve pedig a hatodik. A brazil gazdaság a világon a tizenkettedik legnagyobb.

Orbán kiemelte: a két ország sok világpolitikai kérdésben azonos megközelítést alkalmaz, ilyen például a migráció, a keresztény kultúra védelme és a szabadkereskedelem melletti elköteleződés.

„Brazília nyitva áll, hogy magyar befektetéseket fogadjon” – mondta Orbán, hozzéve, hogy már vannak első fecskék, például a Richter.

A hadiiparról szólva a miniszterelnök kijelentette: már korábban vásároltunk 2 sugárhajtású teherszállító repülőgépet, amelyek 2023-ban érkeznek meg, és jó esély nyílik a további együttműködésre is.

Ezután Bolsonaro vette át a szót. Elmondta: nagy öröm, hogy itt lehet.

„Önök a mi kis nagytestvérünk” – kezdte. Ezzel arra utalt, hogy hazánk bár méretben kisebb, de számos kérdésben úttörőként harcolt a globális mainstream felfogás ellen.




Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések