A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszólalt a magát időnként összekulázó Biden: mégis ki az Istennek képzeli magát Putyin, hogy új, úgynevezett „országokat” ismerjen el?

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, de "nem játszotta ki minden kártyáját".

A pénteki bejelentése után magyar idő szerint kedd este ismét nagyobb sajtótájékoztatót tartott az orosz–ukrán válságról Joe Biden amerikai elnök, miután a korábban is rendkívül éles konfliktus két nap alatt még jobban kiéleződött a két ország között.

Azt már Biden bejelentése előtt is lehetett tudni, hogy az amerikaiak is komoly szankciók bevezetésére készülnek a történtek után, melyekre egy magas beosztású tisztviselő egy „Ukrajna elleni invázió kezdeteként" hivatkozott. Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke korábban ugyancsak azt mondta, hogy „soha nem látott súlyosságú gazdasági büntetőintézkedésekkel válaszol az Egyesült Államok és szövetségeseinek egységes közössége, ha Oroszország ráront Ukrajnára". Biden beszédében be is lebegtette a komoly szankciókat, ám ahogy azt előzetesen többen is várták, egyelőre ezeknek csak egy kis részét jelentette be, és az oroszok következő lépésétől tette függővé a további korlátozásokat.

Biden nem játszotta ki minden kártyáját

Az amerikai elnök az elmúlt két nap történéseinek összegzésével kezdte a beszédét, mint mondta, Putyin hétfőn elismerte a szakadár államok függetlenségét – amivel gyakorlatilag kiszakított egy nagy darabot Ukrajnából –, plusz katonákat is küldött ide, mélyebbre, mint ameddig ezek a területek terjednek. Biden szerint Putyin egyértelműen még tovább akar menni, erre utalt a legutóbbi beszéde, illetve az is, hogy engedélyt kapott arra, hogy Oroszországon kívül vesse be a hadsereget. Az amerikai elnök megismételte azt a kedden már több magas rangú tisztviselő által tett kijelentést, hogy

most már egyértelműen egy orosz invázióról van szó Ukrajna ellen

, és elég élesen fogalmazva feltette a kérdést, hogy

mégis ki az istennek képzeli magát Putyin, hogy új, úgynevezett „országokat" ismerjen el olyan területen, ami egy szomszédos országhoz tartozik.

Mint mondta, amit Putyin tett, azzal komolyan megsértette a nemzetközi jogot, ezért a szövetségeseikkel együttműködve komoly szankciókat fognak bevezetni. Azt is hozzátette, hogy ha az oroszok eszkalálják a helyzetet, ők is így fognak tenni, amivel rögtön előirányozta azt, hogy egyelőre még nem csapnak le teljes erőbedobással Oroszországra. Biden ezen a ponton a következő szankciók bevezetését jelentette be:

- két orosz pénzintézet, a VEB és a katonaság bankjának teljes blokkolása,

- az orosz államadósságra vonatkozó átfogó szankciók, amellyel Biden szerint teljesen elvágják az oroszokat a nyugati pénzforrásoktól – sem pénzt nem tudnak majd bevonni nyugatról, és az újonnan szerzett adósságával sem kereskedhet a nyugati piacokon,

- szankciókat vezetnek be az orosz elit, illetve családjaik ellen – bár az nem derült ki, hogy ez pontosan kiket takar,

- illetve a németekkel együttműködve az a korábban már belengetett ígéret is valósággá válik, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 megvalósítását.


Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát és a szövetségeseit is, de leszögezte, hogy csak defenzív lépéseket tesznek. Mint mondta, minden NATO-területet meg fognak védeni, de nem akarnak háborúzni az oroszokkal. Azt is megismételte, hogy szerintük az oroszok tovább fognak menni, továbbra is terítéken van például Kijev elfoglalása. Ukrajna továbbra is be van kerítve, Biden pedig azt mondta, vért is szállítottak az orosz katonák, amire tényleg semmi szükségük nincs, hacsak nem háborúba mennek. Emellett továbbra is zajlik a provokáció, de mint mondta, senkit nem fog megtéveszteni Oroszország – az oroszok komoly fenyegetést jelentenek Ukrajnára, és ha tovább nyomnak, akkor csak ők lesznek felelősek a történtekért.

Biden arról is beszélt, hogy az elmúlt két napban folyamatosan kapcsolatban volt az európai vezetőkkel, minden lépésnél egyértelművé tették, hogy egységesen dolgoznak az orosz agresszió ellen, egységesen akarják megvédeni a NATO-t. Az elnök szerint a hétfői beszédből a világ egyértelműen hallhatta, hogy akarja átírni Putyin a történelmet – konkrétan megkérdőjelezte Ukrajna létjogosultságát és explicit módon háborúval fenyegetett, ha nem teljesítik a követeléseiket. Azt most is leszögezte, hogy az USA és a szövetségesei továbbra is nyitottak a diplomáciára, ha az oroszok tényleg komolyan gondolják azt, és továbbra is reméli, hogy fel lehet oldani ezzel a konfliktust.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések