Hirdessen itt

130 millió forintot koboztak el két nagykanizsai valutázótól


Jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt fejenként 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélt kedden nem jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék két nagykanizsai valutázót, akiktől összesen több mint 130 millió forintot is elkobzott a bíróság.


Egy 60 éves férfi, valamint 67 éves társa csaknem húsz éven keresztül illegálisan, üzletszerűen foglalkozott valutaváltással Nagykanizsa belvárosában. Amikor 2019 januárjában tetten érték őket a rendőrök, kettőjüktől összesen csaknem 100 millió forintot és mintegy 30 millió forint értékű, különböző összegű külföldi valutát foglaltak le, amit a zsebeikben és az autóikban tartottak.  

A két férfi - akiknek ezen időszakban főállású munkahelyük nem volt - a pénzváltók nyitvatartására jellemző időpontokban, kedvező feltételekkel váltott pénzt az ügyfeleknek, akik hallomásból, illetve ismerősökön keresztül kerültek velük kapcsolatba. A vádlottak a pénzváltáshoz szükséges készpénz egy részét a ruházatukban, nagyobb részét pedig a közelben leparkolt autóikban tárolták.  


A Zalaegerszegi Járásbíróság jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt - az ügyészi indítvánnyal egyezően - fejenként 600 ezer forint pénzbüntetést szabott ki kedden a két férfira. Ezen felül a bíróság a lefoglalt forintot és valutát elkobozta. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a két férfi büntetlen előéletű, beismerték a bűncselekmény elkövetését, és részben beismerték a bűnösségüket is. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor, hogy az illegális valutaváltást hosszú időn át végezték.  

Az ítélet nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, a másodrendű vádlott és védője ugyanakkor három napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására.
 


Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések