A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zakariás Zoltán: tiszteletben kell tartani, ha valaki nyíltan, hivatalosan is székelynek akarja vallani magát

Megütközést és élénk vitát váltott ki Székelyföldön a közösségi médiában, hogy a népszámlálás javasolt kérdőívén nincs feltüntetve lehetséges választásként a székely és a csángó identitás.

A konfliktust az is generálta, hogy a kérdőív tervezetén a román nemzetiség hat, a német nemzetiség öt és a roma nemzetiség 13 alkategóriája közül lehet választani, és csak a magyar nemzetiségnek nincsenek alkategóriái.

A vita kapcsán Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) parlamenti képviselője a közösségi oldalán bejelentette, hogy Kulcsár-Terza József képviselőtársával együtt kezdeményezte, hogy a magyar alkategóriájaként kerüljön a székely és a csángó is a népszámlálási űrlapra.

„Tekintettel arra, hogy a közelgő népszámlálás során alkalmazandó módszertant tartalmazó kormányhatározat-tervezetet a közvitára bocsátott formájában hiányosnak találjuk, az EMSZ parlamenti képviselőiként Kulcsár-Terza József kollégámmal együtt kezdeményezzük, hogy a 1100. számú kódcsoport alatt szereplő magyar nemzetiségi kategóriában a székely és a csángó alkategória is megjelenjen. Javaslatunkat továbbítottuk az RMDSZ kormányzati képviselői felé, hogy a kormányhatározat véglegessé válásáig tehessék meg azokat a lépéseket, amelyek révén az alkategóriák biztonságosan belekerülhetnek" – fogalmazott bejegyzésében Zakariás.

A népszámlálással kapcsolatos vita ügyében az Ehir.ro megkereste Zakariás Zoltán parlamenti képviselőt, aki kérdéseinkre adott válaszaiban tisztázta az ügy zavaros részleteit. A többi között rámutatott arra, hogy valójában „egy technikai kérdésről van szó, amit a következő napokban kell tisztázni: az alkategóriák minden esetben szigorúan a főkategóriák kiegészítéseiként számolódjanak, alapvetően az országos és helyi statisztikákban csak a főkategóriák aránya járjon valamilyen jogi vagy közjogi következménnyel.

– Székely vagy magyar? Kiegészíti vagy kizárja-e egymást a kettő?

– A kérdés nem így tevődik fel. Mindannyian, akik székelyeknek érezzük magunkat, és esetleg Székelyföldön is élünk, tudjuk, hogy alapvetően magyarok vagyunk. Ez így van rendjén, ez a történelmi örökségünk, ami nagyban hozzájárult, hogy az erdélyi magyarság évszázadokon át, mindenféle megpróbáltatás ellenére megmaradt nemzeti önazonosságára büszke közösségnek. A székely és magyar egyértelműen kiegészíti egymást, egy plusz regionális identitástöbblet felhajtó erővel bírhat bármilyen közösségi akcióban a mai értékvesztett világban.

–Nem egyértelmű, hogy aki Székelyföldön él és magyarnak vallja magát, az egyúttal székely is?

– De, számomra egyértelmű. Ugyanakkor ha egyesek jobban megtalálják nemzeti önazonosságuk kifejezését azáltal, hogy nyíltan, hivatalosan székelynek vallhatják magukat, akkor ezt is tiszteletben kell tartani. A mindennapos autonómiaküzdelmünkhöz pedig elengedhetetlen feltétel, hogy időközönként a tömegigényt erőben mérhetően is felmutassuk. Ehhez az emberek magukénak kell érezzék minden elemét ezeknek az akcióknak.

– Miért fontos, hogy a magyar alkategóriájaként szerepeljen a székely megnevezés? A román hatalom nem fogja kijátszani a magyarság megosztására mindezt?

– Mi, Kulcsár-Terza József képviselőtársammal azért javasoltuk a székely és a csángó alkategóriák beemelését, mert úgy láttuk a jelenleg közvitán levő kormányhatározat-tervezetben, hogy más nemzetiségek esetén – román, német, cigány – több alkategória létezik, és feltehetőleg azok mind az illető főkategóriát erősítik. Itt gyakorlatilag egy technikai kérdésről van szó, amit a következő napokban le kell tisztázni: az alkategóriák minden esetben szigorúan a főkategóriát kiegészítendő számolódjanak, alapvetően az országos és helyi statisztikákban csak a főkategóriák aránya járjon valamilyen jogi vagy közjogi következménnyel. Amennyiben ez, a népszámlálás technikai feldolgozása során biztosítható, akkor nincs semmi baj a székely alkategóriával. Ezt értettem a Facebook-bejegyzésemben az alatt, hogy „biztonságosan bekerüljenek". Ugyanakkor amennyiben a fenntartásaink nem oszlathatók el megnyugtató módon, akkor meg kell maradni csak a magyarnál. Ha mégis bekerülnek az alkategóriák a magyar alá a kérdőívekre, akkor mindenkinek két hónapon keresztül határozottan, minden felületen tudatosítania kell ezt, és nem félszájjal, hogy lehet opció szerint bejelölni a székelyt is.

Forrás: ehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések