A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ropogós sütőtökfasírt olajszag nélkül: házi tzatzikivel a legfinomabb

Nem csak húsból gyúrhatsz gombócokat: a sütőtökfasírt egészséges, húsmentes és nagyon finom őszi falatoznivaló. Tálald házi tzatzikivel!

Az élénk narancssárga sütőtök talán az ősz legszebb ajándéka. Készíthetsz belőle levest, süteményt, kisütheted sütőben, és összeállíthatsz belőle laktató gombócokat. Ha sütőben készíted őket, zsiradékot is alig kell használnod hozzájuk. Legfinomabb, ha friss uborkával készült, házi tzatzikibe mártogatod.

Hozzávalók:
A sütőtökfasírthoz
👉 1 kg sütőtök
👉 30 dkg reszelt sajt
👉 10 evőkanál liszt
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 db tojás
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1 teáskanál currypor
👉 1 teáskanál őrölt koriandermag
👉 só
👉 bors
👉 kevés olaj a sütéshez

A tzatzikihez
👉 2 dl joghurt
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 1 teáskanál szárított oregánó
👉 0.5 kígyóuborka
👉 0.5 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors

Elkészítés:
A sütőtököt hámozd meg, főzd vagy süsd puhára, hagyd kihűlni, és villával vagy krumplinyomóval pürésítsd. Add hozzá az átnyomott fokhagymát, a tejfölt, a tojást, a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a curryt és a koriandert, majd adagolj bele annyi lisztet, hogy jól gyúrható masszát kapj. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tökös masszából gyúrj pogácsákat, helyezd el őket egymás mellett egy tepsiben, kend meg a tetejüket egy kevés olajjal, és told a sütőbe annyi időre, amíg szép színt kapnak.

Amíg a sütőtökfasírt sül, állítsd össze a tzatzikit. Az uborkát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni tíz percig, ezután a kezeddel nyomd ki belőle a nedvességet. A joghurtot keverd össze az olívaolajjal, a fokhagymával, az oregánóval és a köménymaggal, sózd, borsozd, majd keverd hozzá a reszelt uborkát is. Tálalásig tartsd hűtőben. A kisült tökpogácsákat a házi tzatzikibe mártogasd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések