A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, és kisbabák is fogyaszthatják: a homoktövis áldásos hatásai

A homoktövis igazi vitaminbomba az őszi, téli megfázásos időszakban.

Az ősz, valamint a tél beköszöntével a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is megnő a megbetegedések száma, a gyerkőcök ebben az időszakban szinte mindig betegek, folyik az orruk, köhögnek. Amit a szülő tehet, az az, ha ebben az időszakban természetes módon támogatja csemetéjének immunrendszerét.

Ma már számtalan gyerekvitamin és természetes készítmény közül lehet válogatni, amelyeket körültekintő módon a baba egyéves kora után lehet adni.

A homoktövis igazi vitaminbomba, amely magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően természetes védőpajzsként szolgál a szervezet számára. Kiválóan erősíti az immunrendszert, ezért megelőzésre is remek alternatívát nyújt.

Az apró, sárgás-narancssárgás bogyós gyógynövény C-vitamin-tartalma nagyjából 12-szerese a narancsnak és a citromnak, ezáltal segít a megfázásos, meghűléses, köhögéses betegségek esetén, és növeli a szervezet védekezőképességét, valamint segíti a vas felszívódását a szervezetben.


A C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6-,E-, F-, K-vitaminokat tartalmaz, utóbbi megköti a káros szabad gyököket, de az izmok regenerációjában, valamint az egészséges bőr és a hajszálak megerősítésében is szerepet játszik. A belőle készült magolajat pelenkakiütésre, ekcémára, száraz vagy irritált bőr ápolására egy hónapos kortól lehet használni.

A  homoktövisnek magas a flavonoidtartalma, ami révén kiemelkedőek az élettani hatásai: rendszeres fogyasztásával nemcsak eredményesen veszi fel a küzdelmet a gyulladások és vírusok ellen, de jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, a vérnyomásra is, valamint rákmegelőző tulajdonságáról is ismert.

A bogyós gyümölcsét elsősorban feldolgozva és nem nyersen fogyasztják. A bioboltokban számtalan formában kapható, a gyógynövényből készülhet dzsem, zselé, homoktövisvelő, homoktövispréslé, gyümölcslé, homoktövismag-olaj vagy magőrlemény, de a nagyobb gyerekek a belőle készült kapszulát is fogyaszthatják.

Egyéves kortól napi egy teáskanálnyi mennyiséget keverjen a szülő valamilyen gyümölcsös pépbe, kásába. A gyógynövény fogyasztásakor érdemes a baba székletét is figyelni: mivel a homoktövis mellékhatása lehet az enyhe hasmenés, ha ezt tapasztalja a szülő, akkor érdemes pár napra csökkenteni az adagot vagy szüneteltetni a fogyasztását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések