A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ördög ügyvédje-ügy: a bíróságnak köszönhetően jócskán elhúzódhat Czeglédy Csaba büntetőügye

Az időhúzás az Országgyűlésbe készülő Czeglédynek kedvezhet.

A Szombathelyi Járásbíróságra tette át a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) az Ördög ügyvédje néven ismertté vált büntetőügyet, melynek egyik vádlottja Czeglédy Csaba. „A PKKB döntése azért is érdekes, mert az ügyészség már október elején vádat emelt, a kerületi bíróság mégis csak nemrég hozta meg azt a döntést, hogy Szombathelyre kerüljön a büntetőügy, ami jócskán az eljárás elhúzódásához vezethet, ugyanis van rá esély, hogy a Szombathelyi Járásbíróság elfogultság miatt szintén nem fogja tárgyalni Gyurcsány ügyvédjének ügyét, emiatt pedig újabb bíróságot kell majd kijelölni" – írja a Pesti Srácok.

A portál információ szerint a PKKB pár nappal ezelőtt áttette az ügyet Szombathelyre, Czeglédy szülővárosába. Emiatt megkeresték a Fővárosi Főügyészséget is, akik megerősítették korábbi értesülésüket.

Az ügyészség válasza:

„Az ügyben a Fővárosi Főügyészség 2021. október 4-én nyújtott be vádiratot a bíróságra. A Fővárosi Főügyészség a vádiratot az egyik fővárosi bíróságra nyújtotta be, a kiegészítő illetékesség szabályai alapján, konkrétan az egyik sértett tényleges tartózkodási helye szerint illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságra, arra is tekintettel, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott, és a Fővárosi Főügyészség emelt vádat. A főügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel hozzon ügydöntő határozatot.

Az ügyészségnek minden ügyben vizsgálnia kell az eljárás gyorsítására vonatkozó törvényi előírásokat és lehetőségeket. A kérdezett ügyben a Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzés törvényi feltételei fennállnak. A főügyészség szerint az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak, a vád tárgyává tett bűncselekmény háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő. Az eljárásban a vádlott beismerése nem törvényi feltétel.

A bíróság a fentiekkel nem értett egyet, a főügyészség indítványával ellentétben, nem hozott érdemi döntést, hanem 2021. december 16-án az ügy áttételéről határozott. Ennek oka az volt, hogy a bíróság a vádemelést követően lakcímellenőrzést végzett és megállapította, hogy a fent említett sértett jelenlegi tényleges tartózkodási helye, bár Budapesten van, de a bíróság illetékességi területén kívül esik. Ezt követően az ügyet az egyik vádlott lakóhelye szerint illetékes Szombathelyi Járásbírósághoz tette át."

Az ügyészség válaszából kitűnik, hogy Czeglédyék ügyét büntetővégzéssel gyorsan le lehetett volna zárni, ám a bíróság mégsem így döntött. A PKKB végzése azért is érdekes, mert az ügyészség már október elején vádat emelt, a kerületi bíróság mégis csak nemrég hozta meg azt a végzést, hogy Szombathelyre kerüljön a büntetőügy, ami jócskán az eljárás elhúzódásához vezethet, ugyanis „van rá esély, hogy a Szombathelyi Járásbíróság elfogultság miatt szintén nem fogja tárgyalni Gyurcsány ügyvédjének ügyét, emiatt pedig újabb bíróságot kell majd kijelölni. Az időhúzás pedig az Országgyűlésbe készülő Czeglédynek kedvezhet" – zárta a cikket a Pesti Srácok.

Forrás: PS, Mandiner

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések