A meggyes-mákos kalács naranccsal megbolondítva a karácsonyi készülődés időszakában kihagyhatatlan.
A mákos sütiket mindig szeretjük, télen különösen, és a pillekönnyű kalácstésztának sem lehet ellenállni. A kelt tészta készítésénél ügyelj arra, hogy jól dolgozd ki, hagyj neki elég időt pihenni, és ne fázzon meg. Azaz semmiképpen ne tedd hideg, huzatos helyre, amikor keleszted. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy csokit is csorgathatsz rá.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 30 dkg liszt
👉 3 dl tej
👉 5 dkg vaj
👉 2 dkg élesztő
👉 2 db tojássárga
👉 2 teáskanál cukor
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 40 dkg darált mák
👉 20 dkg cukor
👉 2 dl tej
👉 1 db narancs
👉 meggy
A tetejére
👉 1 db tojássárga
👉 tej
Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, és egy decibe keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, készíts egy mélyedést a közepébe, öntsd bele a felfuttatott élesztőt, add hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót, a maradék cukrot és langyos tejet.
Jól dolgozd össze, lágyabb tésztát kell kapni. Ha szükséges, dolgozz hozzá még kevés lisztet. Konyharuhával takard le, és pihentesd egy órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A darált mákot keverd össze a cukorral, majd öntsd le a forró tejjel. Amikor kihűl, facsard bele a narancs levét, és tedd hozzá a reszelt héját.
Ha a tészta duplájára nő, tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd téglalap alakúra. Kend meg a mákkal, és potyogtass rá meggyet. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit. Rakd a rudat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Takard le konyharuhával, és pihentesd 40 percig. Ezt követően a tetejét kend meg egy csepp tejjel elkevert tojássárgával. Tedd előmelegített sütőbe, és 170-180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
A mákos sütiket mindig szeretjük, télen különösen, és a pillekönnyű kalácstésztának sem lehet ellenállni. A kelt tészta készítésénél ügyelj arra, hogy jól dolgozd ki, hagyj neki elég időt pihenni, és ne fázzon meg. Azaz semmiképpen ne tedd hideg, huzatos helyre, amikor keleszted. A tetejét megszórhatod porcukorral, vagy csokit is csorgathatsz rá.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 30 dkg liszt
👉 3 dl tej
👉 5 dkg vaj
👉 2 dkg élesztő
👉 2 db tojássárga
👉 2 teáskanál cukor
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 40 dkg darált mák
👉 20 dkg cukor
👉 2 dl tej
👉 1 db narancs
👉 meggy
A tetejére
👉 1 db tojássárga
👉 tej
Elkészítés:
Langyosítsd meg a tejet, és egy decibe keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, készíts egy mélyedést a közepébe, öntsd bele a felfuttatott élesztőt, add hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját, a sót, a maradék cukrot és langyos tejet.
Jól dolgozd össze, lágyabb tésztát kell kapni. Ha szükséges, dolgozz hozzá még kevés lisztet. Konyharuhával takard le, és pihentesd egy órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A darált mákot keverd össze a cukorral, majd öntsd le a forró tejjel. Amikor kihűl, facsard bele a narancs levét, és tedd hozzá a reszelt héját.
Ha a tészta duplájára nő, tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd téglalap alakúra. Kend meg a mákkal, és potyogtass rá meggyet. A tésztát tekerd fel, mint a bejglit. Rakd a rudat kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Takard le konyharuhával, és pihentesd 40 percig. Ezt követően a tetejét kend meg egy csepp tejjel elkevert tojássárgával. Tedd előmelegített sütőbe, és 170-180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
0 Megjegyzések