Az omlós, puha mákos párnácskák reggelinek, uzsonnának vagy vendégváró falatoknak is nagyszerűek.
Ha szívesen készítesz gyúrt tésztát, ezeket az omlós párnácskákat is biztos, hogy nagy örömmel állítod majd össze. Még finomabb, ha a máktöltelékbe egy kevés lekvárt is keversz. A tésztát pihentetni nem szükséges, azonnal nyújthatod, töltheted, és mehet a sütőbe.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 40 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 1 evőkanál tejföl
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 csipet só
👉 0.5 citrom leve
A töltelékhez
👉 15 dkg darált mák
👉 15 dkg porcukor
👉 2 tojásfehérje
👉 2 evőkanál savanykás lekvár
👉 1 evőkanál gríz (elhagyható)
A tetejére
👉 1 tojássárgája
👉 ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, morzsold el a vajjal, majd adagold bele a tészta többi hozzávalóját is: a tejfölt, a cukrot és a citromlevet. Gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, és egy pohárral vagy egy nagy méretű pogácsaszaggatóval szaggass belőle kör alakú darabokat. Közben a töltelék hozzávalóit is keverd össze. Ha túl folyós a lekvár, egy kevés grízzel sűrítsd. A máktöltelékből halmozz egy-egy mokkáskanálnyit minden darab közepébe, majd hajtsd őket félbe, és a széleiket nyomkodd be. Az így készült párnácskákat helyezd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsiben, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, és nagyjából negyedóra alatt süsd őket aranybarnára. Ha kihűltek, ízlés szerint porcukorral szórhatod meg a tetejüket.
0 Megjegyzések