Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Foszlós mákos párnácskák középen gazdag töltelékkel: egyszerű gyúrt tésztából készül


Az omlós, puha mákos párnácskák reggelinek, uzsonnának vagy vendégváró falatoknak is nagyszerűek.


Ha szívesen készítesz gyúrt tésztát, ezeket az omlós párnácskákat is biztos, hogy nagy örömmel állítod majd össze. Még finomabb, ha a máktöltelékbe egy kevés lekvárt is keversz. A tésztát pihentetni nem szükséges, azonnal nyújthatod, töltheted, és mehet a sütőbe.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 40 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 1 evőkanál tejföl
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 csipet só
👉 0.5 citrom leve

A töltelékhez
👉 15 dkg darált mák
👉 15 dkg porcukor
👉 2 tojásfehérje
👉 2 evőkanál savanykás lekvár
👉 1 evőkanál gríz (elhagyható)

A tetejére
👉 1 tojássárgája
👉 ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, morzsold el a vajjal, majd adagold bele a tészta többi hozzávalóját is: a tejfölt, a cukrot és a citromlevet. Gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, és egy pohárral vagy egy nagy méretű pogácsaszaggatóval szaggass belőle kör alakú darabokat. Közben a töltelék hozzávalóit is keverd össze. Ha túl folyós a lekvár, egy kevés grízzel sűrítsd. A máktöltelékből halmozz egy-egy mokkáskanálnyit minden darab közepébe, majd hajtsd őket félbe, és a széleiket nyomkodd be. Az így készült párnácskákat helyezd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsiben, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, és nagyjából negyedóra alatt süsd őket aranybarnára. Ha kihűltek, ízlés szerint porcukorral szórhatod meg a tetejüket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések