A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Táplálékok, amelyek nagyon kaotikus állapotot teremthetnek a hormonok működésében


Hormonokra szükségünk van, hiszen számtalan testi funkciót látnak el. Ha megbetegszik a pajzsmirigyünk, akkor ennek hátterében a nem megfelelő hormontermelés áll. Ha lecsökken a szervezetben az ösztrogénszint, számos komoly betegséggel kell szembenéznünk. Ha például nem termelődik elegendő inzulinhormon, a cukorbetegség rémével kell szembenéznünk.


Láthatjuk, hogy a hormonok sokrétű feladatot látnak el és biztosítják a szervezet egészséges működését. Cikkünkben most olyan táplálékokat sorolunk fel, amelyek nagyon kaotikus állapotot teremthetnek a hormonok működésében és ezáltal sok betegséget is előidézhetnek.

A kávét, méghozzá a koffeines kávét, nagyon sokan kedvelik. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ez a fekete ital megemeli a kortizol szintjét a szervezetben. A kortizol nem más, mint egy stresszhormon, amelynek reggel a legmagasabb a szintje és este a legalacsonyabb.

A hagyományos fehér cukor nagyobb mennyiségű fogyasztása szintén nem egészséges, mivel megzavarhatja a hormonok munkáját. Leginkább az inzulin működését érintheti, ami először inzulinrezisztenciát, majd cukorbetegséget okozhat. A cukor a ghrelin és a leptin, azaz az éhség és a jóllakottság hormonok működését is összezavarja, ami sajnos elhízáshoz is vezethet, de felelőssé tehető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is.

A cukor és a glutén is gyulladást generál a szervezetben és ez növeli az esélyét az autoimmun betegségek kialakulásának. Ezek a táplálékok súlygyarapodást okoznak, ami szintén oka lehet a hormonális egyensúly felborulásának. A feldolgozott élelmiszerek szintén megzavarhatják a hormonrendszer kényes egyensúlyát és zavarokat okozhatnak a működésében.

A tejjel kapcsolatban mindig is azt hangoztatták, hogy élet, erő és egészség. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony gyulladást okozhat nemcsak a bélrendszerben, hanem az egész szervezetben. Sokan szenvednek laktóz-intoleranciában, ha mégis fogyasztanak tejet, akkor gyomor- és emésztési problémák keletkezhetnek. A zsíros tej és tejtermékek ráadásul megemelik a triglicerid-szintet, ami szintén oka lehet a cukorbetegség kialakulásnak.

Az alkohol hatással van a hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre, a legfontosabb hormontermelő területekre. A rendszeres alkoholfogyasztás szintén befolyással lehet a hormonrendszerre, hiszen megemeli a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések