A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közös mozgásra várták a kilátogatókat a hajdúszoboszlói Sportházba


Közös sportolásra hívott a Magyar Rendészeti Sportszövetség vasárnap a hajdúszoboszlói Sportházba. Különböző kihívások és erőpróbák sokasága várta a kilátogatókat, de tartottak önvédelmi kurzust és elsősegélynyújtást is oktattak. A Mozgásban az erő elnevezésű projekt ötödik állomása volt a fürdővárosi, Czine-Ilyés Erzsébet szakmai vezető számolt be a rendezvény részleteiről - írja a haon.hu.

Mint mondta, arra szeretnék buzdítani az embereket, hogy merjenek elindulni tömegsportrendezvényekre. – A projekt szlogenje is az, hogy mozgásban az erő.

„A testmozgást által a szervezet, a test és a lélek is meg tud erősödni, aki sportol, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, könnyebben le tudja győzni az elé gördülő akadályokat.”

 

Ezekkel a rendezvényekkel az a célunk, hogy az ideérkezőknek szakmai segítséget nyújtsunk abban, hogy kiválasszák a számukra megfelelő mozgásformát – tudatta.

A szervezők minden ilyen alkalomnál arra törekednek, hogy összefogással valósuljon meg az esemény, így a helyiek mellett más városok sportszervezeteit is bevonják. Szoboszlón helyi egyesületként többek között nagy erőkkel vonult ki a Báthory Gym, tagjai részt vettek a Kick Box Sparring Partin. Ennek lényege nem más, hogy a résztvevő kilenc egyesület felnőtt tagjai két percig, míg a gyerekek másfél percig bunyóznak, mindkét korosztály számára 30 menet volt, a boxolók minden menetben egy másik ellenfelet választottak maguknak.

– Biztos, hogy lesznek komoly bunyók, vannak nagyon nagy nevek is itt, magyar válogatottak, nemzetközi és magyar bajnokok. Ez nem verseny, hanem edzés. Ezeket a sparringokat azért csináljuk, hogy a sportolók ne csak versenyen kerüljenek éles helyzetbe – magyarázta Girdán Miklós 4 danos mester, a Báthory Gym edzője, WFC régióvezető.

Önvédelmet is tanítottak

Balogh József, a Hajdú Rendészeti Sportegyesület (HRSE) ügyvezető elnöke elmondta, arra törekednek a sportnapon, hogy a különböző sportágat képviselő egyesületek megismerkedjenek egymással. – Nagyon sok kihívással készültünk, például van kosárlabda, futó és evezőgép kihívás is – részletezte. Míg a pályán a különböző mozgásformákat lehetett kipróbálni, addig egy előadóban Hétköznapi Taktika önvédelmi kurzus ment. – Ez nem kimondottan csak arról szól, hogyan kell ütni vagy rúgni. Onnan indít, hogyan kell felkészülni, időben felismerni egy veszélyforrást, kikerülni a konfliktushelyzetet, hiszen nem az a célunk, hogy harcoljunk.

„Ha mégis bekövetkezik, a kurzuson megmutatjuk, hogy kell megvédeni magunkat.”

Szinte sehol nem oktatják azt, hogy a bekövetkezett konfliktus után mit kell csinálni: hogyan kell értesíteni a hatóságot, kihez fordulhatunk segítségért és milyen pszichés utógondozásra van szükség egy támadás után. Itt erről is szó esik – tudatta Balogh József.

Elbírod a DAD csapdát?

A program egyik különlegessége volt a DAD Lövedékcsapda Challenge. Hajdúszoboszlón fejlesztik és gyártják ezt a lövedékcsapdát, melyet rendvédelmi, katonai szervek lőtereken használnak, ebbe ürítik a fegyvereket. – Bármekkora kaliberű fegyver a töltetlenség-ellenőrzése végrehajtható benne biztonságon. A fegyver csövét belehelyezik és akár véletlen, akár szándékos lövés történik, a lövedék elmorzsolódik benne. Nagyon biztonságos ez a lövedékcsapda, a rendőrségnél már rendszeresítve van. Itt most az a feladat, hogy ezt 30-35 kilogrammos csapdát kell megtartani minél hosszabb ideig – mutatta be a kihívás lényegét Molnár Péter, a Mozgásban az erő alprojektvezetője, a HRSE elnöke.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések