A mindenmentes és teljesen vegán polentapizza teljesen új értelmet ad a megszokott ételnek.
A polenta - vagy magyarul a puliszka - a szegények eledeléből világszerte kedvelt, trendi fogássá vált, amelyet számtalan módon variálhatsz. Kukoricadarából készül, így a gluténmentes étrendbe is beilleszthető. Az alábbi pizza teljesen vegán, így reszelt sajtot sem kell rászórnod.
Hozzávalók:
Az alaphoz
👉 20 dkg kukoricadara
👉 7.5 dl víz
👉 1.5 teáskanál só
👉 1 gerezd fokhagyma
A pizzaszószhoz
👉 15 dkg sűrített paradicsom
👉 2 teáskanál cukor
👉 2 babérlevél
👉 1 vöröshagyma
👉 1 kávéskanál pirospaprika
👉 1 kávéskanál oregánó
👉 1 kávéskanál bazsalikom
👉 1 kávéskanál kakukkfű
👉 1 kávéskanál rozmaring
👉 só
👉 bors
👉 olaj
A tetejére
👉 15 dkg gomba
👉 15 dkg koktélparadicsom
👉 1 lila hagyma
👉 néhány szép bazsalikomlevél
Elkészítés:
Először a polentaalapot készítsd el. A kukoricadarát sós vízben negyedóra alatt főzd meg, a fokhagymát a vége felé nyomd hozzá. Egyengesd el a masszát sütőpapírral kibélelt tepsiben, és hagyd, hogy a levegőn megszilárduljon.
Közben főzd meg a pizzaszószt. Az apóra vágott vöröshagymát kevés olajon párold meg, kanalazd hozzá a paradicsomszószt, öntsd fel egy kevés vízzel, sózd, borsozd, szórd hozzá a cukrot és a fűszereket, dobj bele babérlevelet, és tíz percig kevergetve főzd, hogy az ízek összeérjenek. Ha készen van, simítsd el a már megszilárdult polenta tetején.
A feltéthez a paradicsomokat vágd ketté, a hagymát cikkekre, a gombát szeleteld fel. A bazsalikomleveleket csak mosd meg, de hagyd egészben. Oszd el őket egyenlően a pizza tetején, majd told 230 fokra előmelegített sütőbe addig, amíg az alap átsül. Ha kivetted, hagyd tíz percig állni, és csak utána szeleteld fel.
0 Megjegyzések