Hirdessen itt

Mit tesz az étkezés utáni séta a szervezettel? 4 kifejezetten jótékony hatása


Lehet, hogy egy porcikád sem kívánja, mégis megéri egy rövid sétára menni az egyes étkezések után.


Egy kiadós étkezés után sokan legszívesebben elheverednének a kanapén legalább egy félórácskára pihenni. Az már más kérdés, hogy a mindennapok során erre kevés lehetőség nyílik, főleg az ebédet követően.

Azonban hiába kívánja ilyenkor ezt a test, minden jel arra mutat, hogy érdemes legyűrni a fekvés iránti sóvárgást, és helyette elmenni egyet sétálni. A szervezet meghálálja majd az erőfeszítést.

Ezért nagyon jó sétálni evés után

A rendszeres mozgás fontosságáról rengeteg cikk és tanulmány születik. A fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészség és a jó életminőség megőrzéséhez. Mégis, sokaknak komoly nehézséget okoz beszuszakolni még egy edzést is az egyébként is sűrű mindennapokba. Éppen ezért egyre többen a futás vagy az otthoni torna mellett teszik le a voksukat, mivel ezzel megspórolható például az edzőteremig történő utazással töltött idő. Igaz, ami igaz, így nagyobb annak is a valószínűsége, hogy az emberen felülkerekedjen a lustaság, és inkább kihagyja a mozgást, hiszen következmények nélkül megteheti.

A futás azonban nem mindenkinek megfelelő sport: nagyobb túlsúllyal, ízületi problémákkal inkább kerülendő. Ilyenkor jön képbe a séta, amit bár sokan lebecsülnek, számos pozitív hatással bír. Az időhiánnyal küzdőknek jó megoldás lehet, ha a főétkezések után beiktatnak egy rövid, 10-15 perces sétát, mely segíthet az egészségük megőrzésében.

Támogatja az emésztést

Az evést követő, alacsony intenzitású séta támogatja az emésztést. A mozgás stimulálja a gyomrot és a bélrendszert, ezáltal pedig elősegíti az étel gyorsabb haladását. A fizikai aktivitás csökkenti a székrekedés előfordulásának valószínűségét, kulcsfontosságú az emésztési rendszert érintő megbetegedések esetében, így például a reflux vagy az irritábilis bél szindróma fennállásakor.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Az étkezés utáni testmozgás, a séta segíthet a vércukorszint szabályozásában, méghozzá úgy, hogy megakadályozhatja annak túlzott mértékű emelkedését. Ez a diabétesszel és az inzulinrezisztenciával élők számára igen hasznos lehet. Egy 2016-os, zömében hatvan év körüli személyek körében végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek esetében a vércukorkontroll szempontjából sokkal jobb az étkezések utáni tízperces séta, mint egyetlen, ám félórás séta a nap során.

Segítheti a túlsúly leadását

Az étkezést követő mozgás serkenti az emésztést, jó hatással van az anyagcserére. Közismert, hogy a súlytöbblet leadásához a megfelelően összeállított diétás étrend mellett testmozgásra is szükség van. Bár a fogyás szempontjából az intenzívebb és hosszabb séták a leginkább célravezetők, ezekhez fokozatosan el kell jutni, kezdetnek tehát a napi többszöri, kevesebb mozgás is megteszi. Az optimális testsúly megőrzését, valamint a pluszkilók leadását a séta a vércukorszint szabályozásán keresztül is segítheti.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A rendszeres testmozgás csökkentheti a vérnyomást és az érelmeszesedéssel kapcsolatba hozott LDL-koleszterin szintjét, továbbá segíthet megőrizni az erek rugalmasságát. Így pedig jócskán hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A napi ajánlott minimum 30 perces mozgás könnyen kivitelezhető például a három főétkezés után elosztva. Ez a vércukorszint stabilizálásán keresztül is érvédő hatású lehet.

Nem kell túl intenzíven

A fentebb felsorolt előnyök szempontjából ugyan az a legjobb, ha közvetlenül az étkezések után nekiindul az ember, viszont ha valaki puffadásra, esetleg gyomorfájdalomra lesz figyelmes, jobb, ha kicsit vár a sétával. A lakmározást követő testmozgás semmiképp se legyen nagyon intenzív vagy túl hosszú. Idővel egyébként a sportként űzött séta tempóján és hosszán érdemes emelni, sőt akár még erősítő gyakorlatok közbeiktatásával is színesíthető a program, rögtön az evés után viszont nem cél egy komplett edzés kivitelezése.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések