A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emeletes, mézes krémes süti családi recept szerint: ez a puha tészta titka


A grízes, baracklekváros, mézes krémesnek a nagy ünnepeken, így húsvétkor is ott a helye az asztalon.


A mézes krémes mindig kapós. Bár sokféleképpen készítheted, ez a grízes krémmel töltött, középen lekváros változat az egyik legfinomabb. Lehetőleg a tésztát tartsd melegen a nyújtásig, akkor könnyen boldogulsz vele. Fontos, hogy a lapokat ne süsd sötétbarnára, amikor kezdenek pirulni, vedd ki a sütőből. Ha túlsütöd, soha nem fog a tészta megpuhulni. Készítsd el bátran előre, mert minél tovább áll, annál finomabb és puhább lesz.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 15 dkg porcukor
👉 6 dkg vaj
👉 5 evőkanál méz
👉 2 db tojás
👉 1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez
👉 20 dkg vaj
👉 18 dkg cukor
👉 20 dkg lekvár
👉 8 dkg búzadara
👉 5 dl tej
👉 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére
👉 20 dkg étcsoki
👉 5 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, és rakd hozzá a vajat, majd morzsold össze. Add hozzá a porcukrot és a szódabikarbónát. A mézet langyosítsd meg, a legegyszerűbb, ha mikróba rakod. Öntsd a lisztbe, add hozzá a tojásokat, és gyúrd össze a tésztát. Akkor jó, ha sima, homogén. Oszd a tésztát három-öt részre. Nyújtsd ki, és rakd az egyik lapot egy kisebb méretű, kevés olajjal megkent tepsi hátuljára. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül öt-nyolc perc alatt. A többi lappal is hasonlóan járj el. Vigyázz, mert a tészta könnyen törik!
 
A krémhez a tejet forrald fel, és kanalazd bele a grízt. Folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Hűtsd ki, közben kavard még egy kicsit, hogy ne legyen csomós. A vajat dolgozd habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, és forgasd a kihűlt búzadarás krémhez.

Állítsd össze a sütit, a legszebb lapot tedd félre, az kerül felülre. Az egyik lapot kend meg a krémmel, majd a következő lapra a lekvár kerül. Utána újabb sütilap jön, és arra mehet a maradék krém. Fedd be az utolsó tésztával. A tetejére vízgőz felett olvaszd össze a kis darabokra tördelt étcsokoládét a vajjal, és kend a legfelső lapra. Ha kihűl, tedd a hűtőbe, és tartsd száraz, hűvös helyen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések