A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csökkenti az édesség iránti sóvárgást, és stabilizálja a vércukorszintet: így fogyaszd a fahéjat


A fahéj áldásos tulajdonságait a fogyókúrában is kihasználhatod.


Nincs olyan háztartás, ahol ne kapna kiemelt szerepet a fahéj. Ez a mesés, intenzív ízű fűszer amellett, hogy egészségügyi szempontból számos hatással bír, a fogyókúrádban is a segítségedre lehet.

Az aromás fűszert már az ókorban is használták, az egyiptomiak például a múmiák balzsamozását végezték vele, az ókori római birodalomban pedig 15-ször drágábban adták, mint az ezüstöt. Az őshonos fahéj Srí Lankáról származik, és Magellán segítségével jutott az 1500-as években Portugáliába, ezáltal Európába.

Mi mindenre jó a fahéj?

A fahéjat az ételízesítés mellett régóta használják légúti megbetegedések, krónikus köhögés, valamint ízületi gyulladások és emésztési panaszok kezelésére, főként erős baktérium- és vírusölő tulajdonságai miatt.

Jó hatással van a vércukorszintre

Tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj jó hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjére. A Nutrition Research folyóiratban megjelent kínai tanulmány szerint a fahéj a sejtek inzulinérzékenységét javítva csökkentette a vércukorszintet azoknál a betegeknél, akik étrendjüket ezzel egészítették ki, szemben a placebóval - írja a Medicalnewstoday.com.A kutatást a cassia fahéjjal végezték - amelyet főként Kínában, Vietnámban és Indonéziában termelnek -, míg a ceyloni fahéjat egyelőre kevésbé vizsgálták meg.

Például, ha magas szénhidráttartalmú étrendet fahéjjal turbózod fel, az nem okoz hirtelen emelkedést a vércukorszintben, ezáltal nem fog hirtelen leesni sem, így a farkaséhség is elkerülhető. A tanulmány szerint a fahéj fogyasztását követően az ételek több időt töltenek a gyomorban, ami szintén tompítja az éhséget.

Javítja a testösszetételt

A Journal of the International Society of Sports Nutritionben közzétett tanulmány 12 hetes eredményei arra utaltak, hogy a fűszer javítja a testösszetételt, rendszeres fogyasztói ugyanis kevesebb zsírt raktároztak, és csökkent az éhomi vércukorszint, valamint javult a szervezet inzulinválasza, ezáltal a fűszer csökkentheti a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kockázati tényezőket.

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású

A fahéj gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságait a fogyókúrában is kamatoztathatod. Igaz, csak fahéj fogyasztásával nem apadnak le a pluszkilók, de a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően serkenti a gyomor-béltraktus működését, ezáltal könnyebbé teszi a táplálékok feldolgozását, valamint az emésztést, ami a fogyás egyik záloga.

Hogyan fogyaszd a fahéjat?

A fahéj fogyasztását a benne lévő kumarin miatt sem szabad túlzásba vinni. A vegyület főként a cassia fajtában található nagy mennyiségben, túl nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve károsíthatja a májat, illetve növelheti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát is, így az üzletekben inkább a ceylonit szerezd be. Teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték felső határa testsúlykilogrammonként 0,1 milligramm, ez nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

A müzlidet vagy zabkásádat nyugodtan ízesítsd egy csipet fahéjjal, ahogy a kávédba, fehérjeturmixba is tehetsz belőle. Számos ízletes ételt készíthetsz a fűszer felhasználásával, például fahéjas szilvalevest, cukkinis-fahéjas diétás sütit, fahéjas-banános turmixot vagy meggyes-fahéjas szószt húsokhoz, de a gyümölcsöket, nyers zöldségeket, például a paradicsomot, sőt a húsokat is megszórhatod egy csipet aromás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések