A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jóval kevesebbet keresnek az erdélyi magyarok az erdélyi románoknál


Mint az Erdélystat friss adatsoraiból megtudhatjuk, miközben az összeg Közép-Erdélyben eléri a 3941 lejt, Székelyföldön 2672 lej, Partiumban pedig 2831 lej.


Erdélyben az alkalmazottak 56,9 százaléka a szolgáltatási ágazatokban, 40,7 százaléka az iparban és építőiparban, 2,4 százaléka a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban volt foglalkoztatva. Erdély régiói közül Közép-Erdélyt jellemezte a legmagasabb nettó átlagkereset, 3941 lej, a szolgáltatási szektor a 4698 lejt is elérte, ezt követi az ipari szektor (3478 lej) és a mezőgazdaság (3007 lej). Ehhez képest a Partiumban 2831 lejt vitt haza átlagosan egy személy. Székelyföldön 2672 lej volt a márciusi nettó átlagkereset.

Erdélyben nőttek a régiók közötti kereseti különbségek, az alkalmazásban állók száma pedig márciusban még a tavalyi szint alatt maradt – derül ki az Erdélystat által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból. Mint az erdélyi statisztikai szolgálat közleménye rámutat az alkalmazásban állók száma Romániában 2021 márciusában 4951 ezer főt tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 0,5 százalékos, 24,9 ezer fős csökkenést jelent.

A megyei statisztikai hivatalok által publikált adatokat összesítve az Erdélystat elemzői megállapítják, hogy Erdélyben ennél valamivel kisebb mértékű, 0,2 százalékos egy év alatti csökkenést követően 1994,1 ezer főt tett ki az alkalmazásban állók száma márciusban. Az idei év január–márciusa között az alkalmazotti létszám enyhe emelkedése figyelhető meg, márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 7 ezerrel többen dolgoztak alkalmazottként.

Erdélyben az alkalmazottak 56,9 százaléka a szolgáltatási ágazatokban, 40,7 százaléka az iparban és építőiparban, 2,4 százaléka a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban volt foglalkoztatva a márciusi adatok szerint.

A szolgáltatási szektorban alkalmazottak létszáma a tavalyi év márciusához viszonyítva mintegy 2,2 ezer fővel (–0,2 százalék), az ipari, építőipari foglalkoztatottság pedig 1,1 ezer fővel (–0,1 százalék) volt kevesebb. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás foglalkoztatottsága egy év alatt néhány fővel nőtt.

A jelentős arányban magyarlakta régiók közül Székelyföldön, Partiumban, valamint Közép-Erdélyben az erdélyi átlagnak megfelelő mértékben, 0,2 százalékkal apadt az alkalmazottak száma.

Forrás: Krónika

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések