A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MTA-közgyűlés - Freund: az MTA a leghitelesebb közintézmény

Széchenyi akadémiája iránt a bizalom töretlen, a közvélemény-kutatások szerint a leghitelesebb közintézmény, ugyanakkor az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) helyzete a kutatóintézeti hálózat elcsatolását követően alapjaiban változott meg - fogalmazott elnöki köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke hétfőn a köztestület 194. online közgyűlésén Budapesten.

"Ebben az új erőtérben azon kell dolgoznunk, hogy kialakítsuk az akadémia számára a legmegfelelőbb szerepkört, demonstrálva nélkülözhetetlenségünket"- hangsúlyozta az MTA elnöke.

Freund Tamás szerint a nemzet tanácsadójának, a tudománybarát társadalmi szemlélet terjesztésén dolgozó intézménynek a szerepét kell beölteniük, ami nem képzelhető el az eddiginél erőteljesebb köztestületi részvétel nélkül.

"Állásfoglalásaink egyszerre szólnak a döntéshozóknak és a szakpolitikusoknak, valamint mindazoknak, akik a közösségi médiából ránk zúduló hiteltelen információdömping közepette elbizonytalanodtak" - fogalmazott.

Az elnök úgy fogalmazott: nem csupán a világjárvány által ránk kényszerített szabályokhoz kell megmutatnunk alkalmazkodóképességünket, hanem tudományos akadémiaként, nemzeti akadémiaként a folyamatosan változó világhoz is.

Mint mondta, a tudomány képviselőinek a feladata azonban túlmutat saját alkalmazkodóképességének biztosításán. A tudomány minden eszközével segíteni kell a társadalom valamennyi rétegét abban, hogy képes legyen lépést tartani a drámai változásokkal. El kell tudnia magyarázni az okokat és a lehetséges megoldásokat, mert csak így várható el, hogy a tudomány iránti bizalom erősödésével az egyének is racionális válaszokat adjanak akár olyan korábban nem tapasztalt élethelyzetekben is, mint egy világjárvány.

"Nem azt kérdezzük, hogy kinek van igaza, hanem azt, hogy mi az igazság" - idézte az MTA elnöke Szent-Györgyi Albertet. Mint fogalmazott, az immár majd két évszázados MTA egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél többen vallják magukénak ezt az elvet, és ismerjék, értsék a tudományos világfelfogás lényegét. Legyenek tisztában a tudományos gondolkodás és módszertan alapelveivel, mert így sokkal kevésbé lesznek fogékonyak a tényeket figyelmen kívül hagyó és a tudományos megalapozottság nélküli, de a tájékozatlan laikus számára jól hangzó áltudományos állításokra. Az MTA elnöke szerint a tudományos megállapításokat igazodási pontként kell elfogadtatni a közvéleménnyel, s ez a tudomány művelőitől várható el leginkább.

Freund Tamás elmondta, hogy elnökként az MTA 2019-ben elfogadott, megújult küldetési nyilatkozatának iránymutatása szerint kíván dolgozni. Ennek sarkalatos pontjai a tudományos tények, elvek és módszerek tisztelete, valamint a nemzet iránti elkötelezettség. "A tudomány iránti közbizalom, valamint a társadalmi attitűd erősítésének nagy, de el nem odázható feladatát azonban csak az ehhez szükséges forrásokkal és eszközökkel rendelkező intézmény tudja ellátni"- hangsúlyozta.

Freund Tamás szerint különösen fontos a fiatalok megszólítása. Közülük is azoké, akiket vonz a kutatói pálya. Számukra indították el a Középiskolai MTA Alumni Programot. Ennek keretében a mára kutatóvá érett volt diákok segítségével, egykori alma materükhöz fűződő kapcsolatukra építve vinné közelebb a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, a felfedező kutatás örömét tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.

Fontosnak nevezte azt is, hogy az Akadémia továbbra is megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa legyen a hazai kutatói közösségnek. Ezért a tudományos kiválóságot monitorozó, hitelesítő feladatát a kutatók mellett a kutatóhelyekre is kiterjeszti az Akadémia. E célból hirdette meg az "MTA Kiváló Kutatóhely" minősítés elnyerésére első ízben kiírt pályázatát. A megmérettetés lehetősége a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyeken kívül az egyetemi tanszékek, intézetek, klinikák előtt is nyitva áll - tette hozzá Freund Tamás.

Az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutató biológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora tartott ünnepi előadást az Akadémia Dísztermében. Karikó Katalin előadásában kutatói pályájának legfontosabb állomásait idézte fel, bemutatva, hogy milyen szakmai úton haladt végig a koronavírus elleni mRNS-vakcina kifejlesztéséig.

Az előadást követően az MTA díjainak átadásával folytatódott az ünnepi ülés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések