Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Mazsolás, túrós buktagombóc: a töltelék krémes, a tészta pillekönnyű


A buktagombóc mutatós, és nem is igazán bonyolult édesség. Túróval és mazsolával készítve különösen finom.


Ne ijedj meg a kelt tészta készítésétől, ha van egy kis gyakorlatod a konyhában, igazán nem ördöngösség! Ehhez a buktagombóchoz egy édes alaptésztát állíts össze, amelyből formálj gombócokat, töltsd meg lágy, mazsolás túrókrémmel, és egy tortaformában helyezd őket egymás mellé! Így a gombócok szépen összesülnek.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 25 dkg liszt
👉 3 evőkanál kristálycukor
👉 2.5 dkg vaj
👉 2 dl langyos tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 db tojás
👉 1 csipet só
👉 1 kávéskanál kristálycukor az élesztőhöz

A töltelékhez
👉 15 dkg túró
👉 7 dkg mazsola
👉 1 evőkanál porcukor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 tojás

A tetejére
👉 5 dkg vaj
👉 porcukor

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt morzsold bele langyos tejbe, adj hozzá egy kávéskanál kristálycukrot, takard le, és hagyd, hogy az élesztő 10 perc alatt felfusson, azaz jól megemelkedjen. A lisztet közben szitáld egy tálba, és add hozzá a sót. Egy másik tálban villával verd fel a tojásokat, és keverd össze a cukorral. Az átszitált liszthez fakanállal felváltva keverd hozzá az élesztős tejet és a cukros tojást. Ha már nehéz a fakanállal keverni, kézzel dagaszd tovább, amíg hólyagos lesz. A vajat ekkor olvaszd fel, és fokozatosan csorgasd a tésztához. Gyúrd egyneműre az egészet, majd konyharuhával takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát, amíg a duplájára nem nő.
 
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A túrót villával törd össze, vegyítsd el a tojással, a kétféle cukorral és a mazsolával.

A megkelt tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass belőle köröket, mindegyik közepére halmozz a töltelékből, és gyúrd gombócokká. Helyezd a tésztákat egymás mellé sütőpapírral bélelt tortaformába, ismét takard le, és így keleszd további fél órát.

Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy darabka vajat olvassz fel, kenőtollal kend meg vele a gombócok tetejét, majd told a sütőbe fél órára, amíg aranybarnára sülnek. Porcukorral megszórva tálald.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések