A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lehoczky Zsuzsa színésznő lett a nemzet színésze: őt választották Törőcsik Mari halála után


A nemzet színészei ma délután Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt választották meg a cím új birtokosának.


A 2021. április 16-án elhunyt Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett legenda volt.

A Nemzet Színésze címet 2000 óta legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre életük végéig.

- Addig nem állunk fel az asztaltól, míg nincs döntés. Színésznőt választunk majd, mert ugyan ez nincs meghatározva, a szokásjog alapján, ha egy színésznő távozik közülünk, a helyére is színésznőt választunk. Nehéz, de becsületes döntést kell hoznunk, amelybe nem szólhat bele senki kívülről. Kegyetlen, hogy egy nagy művésznő halála miatt ér majd valakit nagy öröm holnap - nyilatkozta kora délután a Blikknek Bodrogi Gyula.

A 87 éves legenda május elején azt mondta a lapnak:

Egy biztos: Mari helyébe senki sem léphet. Új tagot választunk, de nem Törőcsik helyére, hanem magunk közé.


A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot (évadonként legalább egy szerepben) a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen, például Kossuth- vagy Jászai Mari-díja. A címmel élethosszig havi nettó 630 ezer forintos juttatás is jár.

A cím jelenlegi birtokosai ma délután csaknem egyórás tanácskozás után Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé  - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Lehoczky Zsuzsa 1936. július 18-án született Szegeden. 11 évesen már a Szegedi Nemzeti Színházban játszott: William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában Mustármagot alakította.

1949 és 1956 között a Szegedi Nemzeti Színházban táncosnő volt, 1956-ban és 1957-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, majd 1957 és 1962 között ismét a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze, amelynek 1994-ben örökös tagja lett. A teátrumban 2016-ban az operett ünnepelt díváját kollégái a Mágnás Miska egy speciális, ünnepi előadásán köszöntötték fel 80. születésnapja alkalmából.


Musicalekben és operettekben egyaránt felejthetetlen alakításokkal lopta be magát a nézők szívébe, a közönséget pedig nemcsak énekhangjával nyűgözte le, hanem szépségével is. Olyan nagy színészekkel játszott együtt, mint például Honthy Hanna, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Rátonyi Róbert.

Játszott többek között a Kiss Me Kate (Kate), A mosoly országa (Mi), a Bál a Savoyban (Daisy), a Maya (címszerep), a My Fair Lady (Eliza), A nagymama  (Szerafin), a Marica grófnő (Bozsena), a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Zsákbamacska (Reinerné), a Handa banda (Izabella), a Dobostorta (Fehérváry Jozefin), a Mágnás Miska (Nagymama), a Marica grófnő (Bozsena), a Lili bárónő (Agatha), a Menyasszonytánc (Majzikné) és a Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő) című darabban.

1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-, 1993-ban Déryné-, 2004-ben az operett- és musicalirodalom szubrettszerepeinek kiváló megformálásáért, több évtizedes, sikerekben gazdag művészpályafutása elismeréseként Kossuth-díjat kapott. 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címmel tüntették ki. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2003-ban Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. 2007-ben a Magyar Operett Napja alkalmából életműdíjat kapott, 2018-ban Kálmán Imre-emlékplakettel ismerték el munkásságát az operett műfajában.  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések