A kelet-európiaiak céklalevese, a borscs rengetegféleképpen készíthető, és tele van mindenféle finomsággal.
Az oroszok és az ukránok mind nagy rajongói a fűszeres, krumplival és káposztával gazdagított céklalevesnek, vagyis a borscsnak. Ahány család, annyiféle borscs létezik. Ez a változat ízletes, igazi téli fogás, és hús nélkül is laktató ebéd.
Hozzávalók:
👉 50 dkg krumpli
👉 25 dkg cékla
👉 25 dkg zöld káposzta
👉 20 dkg hámozott konzervparadicsom
👉 1 db marhahúsleves-kocka
👉 2 db babérlevél
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 db vöröshagyma
👉 1 db zellergumó
👉 1 db sárgarépa
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 csokor petrezselyem
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 kapor
👉 só
👉 bors
👉 tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A vöröshagymát, a zellert és a sárgarépát hámozd meg, és aprítsd fel, majd az olajon párold 10 percig. Ekkor keverd hozzájuk a pirospaprikát, a babérlevelet, a csíkokra vágott káposztát, nyomd bele a fokhagymát, és kevés víz hozzáadásával párold további öt percig. Ezután add hozzá a meghámozott, felaprított céklát és a krumplit, majd öntsd fel egy liter vízzel. Sózd, borsozd, amikor pedig felforr, morzsold bele a leveskockát. Főzd 30 percig kis lángon, ekkor keverd bele a konzervparadicsomot, nyomkodd össze, és főzd további fél órát. A végén dobd bele a kaprot és a petrezselymet. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.
0 Megjegyzések