A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az erdőfürdő 4 csodálatos hatása a szervezetre: miért hat jótékonyan a kortizolszintre?


A Japánból érkező terápia segít a lelassulásban és a feltöltődésben: kutatások is igazolják hatásosságát.


A felgyorsult, rohanó mindennapok során egyre fontosabbá válik a lazítás és a feltöltődés. A lelkiismeret-furdalás nélküli pihenést meg kell tanulni, ebben újabb és újabb módszerek segítik az embereket. Nyílt titok, hogy a természet jó hatással van ránk. A friss levegő, az erdő csendje megnyugtat és feltölt.

Az utóbbi évek során, különösen Japánban, a legaktuálisabb wellnesstrend az erdőfürdőzés lett. A terápia hosszú múltra tekint vissza. Már a hazai közösségi médiaplatformokon is egyre gyakrabban találkozni a jelenséggel.

Mi is tulajdonképpen az erdőfürdőzés?

Számos kultúrában jelen volt a természet terápiaszerű élvezete. Japánban az 1980-as években terjedt el az erdőfürdőzés, shinrin-yoku néven. A fizikai és pszichológiai gyakorlat célja kettős volt. Megoldást kívántak vele nyújtani a technikai robbanás okozta kiégésre, valamint fel akarták hívni a résztvevők figyelmét az ország erdeinek védelmére. Az erdőfürdő során nem szükséges megfürödni, sokkal inkább az erdő atmoszférájában kell megmerítkezni.

A gyakorlat lehet egy egyszerű erdei séta, de az összetettebb élmény érdekében világszerte indítanak szervezett foglalkozásokat is. Utóbbiakat képzett vezetők tartják, de ekkor sem egy szabályosan levezényelt edzésre kell gondolni. Fontos a zavaró tényezők kizárása, így a mobilok kikapcsolása és a hangos beszélgetés mellőzése is. Ajánlott a lassú járás és az erdő neszeire, szépségeire figyelés. Az elmélyült légzés, a fák törzsének, leveleinek megtapintása felébreszti az érzékeket, segít a lelassulásban.

A terápia pozitív hatásai

Az erdőfürdőzésen részt vevők általában nagyon jó eredményekről számolnak be. Egy olasz kutatócsoport 2019-ben publikálta tanulmányát, amelyben az erdőfürdőzés kortizolszintre gyakorolt hatását vizsgálta. A kortizol a szervezet legfontosabb stresszhormonja. Az aggyal együttműködve befolyásolja a hangulatot, a motivációt és a félelmet is. Irányítja a tápanyag-felhasználást, szabályozza a vérnyomást és az alvásciklust.

A kutatók majdnem ezer, a témával foglalkozó cikket néztek át, végül 22-t választottak ki a szisztematikus vizsgálathoz, és nyolcat a metaanalízishez. Arra a következtetésre jutottak, hogy két tanulmány kivételével mindegyik alacsonyabb kortizolszintről számolt be az erdőfürdőzőknél, mint a kontrollcsoportnál, akik nem végezték ezt a tevékenységet.

Az átnézett tanulmányok egyikében a résztvevők kortizolszintje már akkor lecsökkent, amikor értesítették őket, hogy erdőfürdőzésen fognak részt venni. A kutatók ebből arra következtettek, hogy már az erdő látványa, akár csak az elképzelése is képes redukálni a stressz-szintet. Valószínűleg placebohatás is érvényesül.

Hogyan csináld?

Időről időre keress fel egy szimpatikus erdőt, kerüld a forgalmas útvonalakat. Lassan lépkedj, figyelj a légzésedre, koncentrálj a körülötted lévő erdő szépségeire, hangjaira. Zárd ki a külvilág zajait, kapcsold ki a telefonod egy órára legalább. Amennyiben vezetővel járnád az erdőt, arra is van lehetőség itthon is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések