Az egyik legfinomabb és legelegánsabb poharas desszert, a madártej liszt nélkül is sűrű lesz.
A selymes madártejet szinte mindenki szereti. Sokan azt hiszik, magyar édesség, pedig valódi francia desszert. Régen vajjal készült, ma már sokkal lágyabb, könnyedebb. Bár egyszerű elkészíteni, a tojáshab sokszor mumus lehet, hisz összeeshet, törhet. Érdemes kevés citromlével stabilabbá tenni.
Hozzávalók:
👉 1 l tej
👉 5 db tojás
👉 1 rúd vanília
👉 5 evőkanál cukor
👉 0.5 teáskanál citromlé
👉 csoki
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, majd a fehérjét verd kemény habbá citromlével és két evőkanál cukorral. A sárgáját a maradék cukorral keverd ki jól, és önts hozzá egy csésze tejet.
A többi tejet tedd fel főni, kapard bele a vaníliarúd kikapart belsejét. Amikor felforr, vizes kanállal szaggass bele tetszőleges nagyságú tojáshabot. Főzd a galuskákat oldalanként két-három percig. Óvatosan szedd egy üres tálba. A felforralt tejet húzd le a tűzről, és csorgasd hozzá a tojássárgás keveréket. A tűzön folyamatosan kevergesd, nehogy becsomósodjon. Amikor besűrűsödik, húzd félre, és hűtsd ki. A tojáshabokkal tálald, sőt még csokit is reszelhetsz a tetejére.
0 Megjegyzések