Hirdessen itt

Soltész Miklós: Folytatódnak a templomfelújítások Kárpát-medence-szerte


Az államtitkár elmondta, jelentősen emelték a nemzetiségek támogatását az elmúlt években


Nagyon megtisztelő lenne, ha lakosság- és felekezetarányosan az erdélyi magyarság olyan léptékű támogatást kapna Romániában, mint a román nemzetiség Magyarországon – nyilatkozta lapunknak Soltész Miklós a Magyar Narancs cikkére reagálva, amelyben arról írtak, hogy a román nemzetiség forrásaiból újít fel katolikus és református templomokat a kormány. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a baloldali lap által kifogásolt esetekben a román nemzetiségi önkormányzat kérte a támogatást a projektekre.

– Mintegy hatszorosára emeltük az elmúlt tíz évben a magyarországi nemzetiségek támogatását, ezen belül az őket érintő egyházi célokra is biztosítunk forrást – nyilatkozta a lapunknak Soltész Miklós, hozzátéve, hogy szükség is volt erre, mert rengeteg templom, iskola van ezekben a közösségekben, amelyek a baloldali kormányok idején alig kaptak támogatást.

Hamis vád

👉 Az államtitkárt annak kapcsán kérdeztük, hogy a Magyar Narancs azzal vádolta meg a kormányt: román nemzetiségi közösségek támogatása címén újít föl katolikus és református templomokat. Soltész Miklós elmondta: a magyarországi nemzetiségek, köztük a román közösség támogatása is rendkívüli mértékben nőtt az elmúlt tíz évben.


– Nagyon megtisztelő lenne, ha lakosság- és felekezetarányosan az erdélyi magyarság ilyen léptékű támogatást kapna – fogalmazott az államtitkár, és elmondta, a nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása a népszámláláskor adott válaszok alapján meghatározható létszámuk arányában történik, de kulturális, köznevelési kezdeményezéseiket, sőt anyanyelvi táboraikat és persze egyházi kéréseiket is támogatja a kormány.

– Az egyházi támogatások azért is különösen fontosak, mert a nemzetiségek esetében a vallási, egyházi kötődés nagyobb arányú, mint az országos átlag. Ez egyébként a határon túli magyarok esetében is így van. Ahol jobban megtartják a hitüket a kisebbségben élők, jobban meg is tudnak maradni. Ezért is támogatjuk kiemelten a 13 hazai őshonos nemzetiség egyházi törekvéseit – fejtette ki Soltész Miklós.

Gesztusokat tesznek

👉 Az emberek vallását és nemzetiségét viszont nem tartja és nem is tarthatja nyilván az állam – tette hozzá az államtitkár, és kifejtette: egyre gyakoribbak a vegyes házasságok, ami hatással van a felekezethez tartozásra is.


– A horvátok nagy többsége például katolikus, de vannak azért köztük protestánsok is. Ez így van a hazai románság esetében is. Bár túlnyomó többségük román ortodox vallású, más egyházakhoz tartozók is vannak köztük. Ezért a támogatások amúgy rendkívül kicsi szeletét más felekezetű templomok felújítására is fordítjuk. Hasonló a helyzet egyébiránt a határon túli magyarok esetében is. A temesvári milleniumi katolikus templomra is adtunk pénzt, amit mintegy hetven százalékban románok látogatnak – fejtette ki Soltész Miklós, aki szerint a mi térségünkben a béke elősegítése is feladatunk, ebben pedig a velünk élő nemzetiségeknek, köztük a románoknak is fontos a szerepük. – Ezért is kiemelkedően támogató a nemzetiségpolitikánk, és ezért teszünk gesztusokat, amikor lehetőség van rá – mondta az államtitkár, hozzátéve, nyugat-európai politikusok is csodálkozva hallgatták, amikor konkrétumokat sorolt arról, milyen lehetőségeik vannak a nemzetiségeknek hazánkban.

A kormányt támadó cikkében a baloldali lap azt sugallta, hogy a kormány a románok pénzéből vesz el. A makói katolikus és a mezőgyáni, biharkeresztesi, kőrösszakáli református templomok felújítására nyújtott támogatásokat kifogásolták, mondván, azokat nem a románok látogatják. Soltész Miklós emlékeztetett: olyan, hogy románok pénze, nincs.

👉 – Nemzetiségek vannak, akiket a kormány jó szívvel és nagyvonalúan támogat. A magyarországi román nemzetiség 2010 óta mintegy nyolcmilliárd forintnyi, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye több száz millió forint támogatást kapott a kormánytól. 2020-ról 2021-re egyébként a magyarországi román ortodox lelkészek támogatását is a duplájára emeltük. Idén is több magyarországi román ortodox templom felújítására adunk támogatást.


Az ellenzéki lap által kifogásolt esetekben egyébként a román nemzetiségi önkormányzatok kértek támogatást a felújításokra, ennek összege 57 millió forint, ami kiváltotta a kritikát. – Ezekben a közösségekben természetes az együttélés és egymás segítése, kár, hogy a baloldali politikusok és médiájuk ezt nem érti – jegyezte meg Soltész Miklós.

Dobrev véleménye marginális

Az államtitkár kijelentette, nem állnak le a templomfelújításokkal: az elmúlt tíz évben több mint háromezer templomot újítottak fel és közel 130-at építettek az egyházakkal közösen. – Ez a baloldal rosszindulatú kommunikációjával szemben elsősorban a hívő közösségeknek és az érintett településeknek jó, nem a baloldal által valamiért nagyon gyűlölt papoknak, lelkészeknek. Bárhová menjünk hazánkban, megújultak templomaink, köztük szép műemléki értékeink az esztergomi bazilikától a kis falusi templomokig. A napokban jelent meg a kormányhatározat az újabb templomfelújítási program támogatásáról.

👉 A baloldal ész nélkül fogja támadni, holott az építési beruházásoknak a gazdaság újraindításában is jelentős szerepe lesz, mert az építkezések munkát és megélhetést adnak sokaknak, és a kulturális, közösségi értékek mellett anyagi értéket is teremtenek – fejtette ki Soltész Miklós, amikor Dobrev Klára Facebookon közzétett bejegyzéséről kérdeztük, amelyben a DK-s politikus azt fejtegette, hogy a kormány az emberéletek megmentése helyett az egyházakra költi a pénzt.


– Talán Szent István óta nem volt ilyen mértékű templomépítés és -felújítás hazánkban. Elképesztő, hogy Gyurcsányné még a betegágyáról is gyűlölködő bejegyzéseket posztol, reagáltam is rá a közösségi oldalamon. Persze a józan többség számára marginális kérdés, hogy mit gondol Gyurcsány Ferenc felesége – mondta az államtitkár, hozzátéve, a kormány folytatja a munkát nemzetünk szellemi és lelki megerősítése érdekében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések