Győr polgármestere díjazta a szocialista időkben betiltott punkzenekart


Győr jelenlegi polgármestere, Dézsi Csaba több mint harminc éve az első olyan városvezető, aki büszke a korábbi szocialista rezsimben betiltott helyi punkzenekarra, az Aurórára. A város vezetője díjazta a zenészeket, elismerve karitatív munkájukat is.

Az Auróra nevű punkzenekar 1983-ban Győrben alakult, és a Kádár-rezsim a szövegei miatt rögtön be is tiltotta. A banda ezért évekig csak álnéven játszhatott a magyar klubokban, több rendőri figyelmeztetést is kaptak, rendszeresen megfigyelte őket az állambiztonsági szolgálat. Ausztriában és Németországban már ismertebbek voltak, amikor eljöttek a rendszerváltás évei. A zenekar Viszlát, Iván! című dala lett 1989 egyik punkhimnusza. A magát mindig lokálpatriótának tartó győri zenekar ezek után kiadott egy tucatnyi albumot, több ezer koncerten mutatták be számaikat itthon, a történelmi Magyarország városaiban és Európa nyugati felén is. Egyedül Győrben nem vettek tudomást róluk a városi programszervezők, majdnem négy évtizedig.

👉 Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere azonban idén tavasszal a város Pro Urbe-díjával jutalmazta a zenekart. A kormánypárti városvezető indoklása szerint az elismerést a zenekar a több évtizedes stílusteremtő munkásságával, illetve a fiatal generáció egészségügyi, prevenciós ellátásának megsegítésével, a jövőképük formálása érdekében, karitatív területen végzett áldozatos munkájával érdemelte ki.


Az Auróra a rendszerváltás előtt keményen bírálta az akkori rendszert. Ugyan nem börtönözték be őket ezért, mint a szegedi CPg tagjait, de a zenekar egyik alapító tagja külföldre menekült a pártállami rendőrség folyamatos zaklatásai elől. A rendszerváltás óta semmilyen politikai rendezvényen nem álltak színpadra. Ez nem azt jelenti, hogy ne kritizálnák a dalaikban most is azokat a dolgokat, amik nem tetszenek nekik.

Az Auróra tavaly tavasszal, a koronavírus első hulláma idején határozta el, hogy a korábbi adománygyűjtéseiket követően segíteni akarják a frontvonalban dolgozó győri ápolónőket is. Dézsi Csaba azonnal fogadta a karitatív ötlettel előálló zenekar tagjait. Megszületett

👉 Az élet zsoldosa című dal, és a győri önkormányzat támogatásával olyan pólókat gyártattak, amelyek értékesítése révén a zenekar az egészségügyi dolgozókat támogatta a Szívkatéterezés Győr Alapítvány közreműködésével.


A koronavírus persze az Auróra bevételeit is csökkentette, csak az első és a második hullám közötti pár hónapos szünetben adhattak néhány koncertet, pedig ezt megelőzően évente csaknem száz fellépésük volt. Mégsem kértek állami segítséget, mert úgy gondolták, az egészségügyre, a járvány megfékezésére kell összpontosítani, többek között azért, hogy utána szabadon lehessen koncertezni.

A várostól kapott elismerést óriási megtiszteltetésnek tartják, még ha közösségi oldalakon olyan megjegyzéseket is kaptak az irigykedőktől, hogy egy lázadó punkzenekar halála, ha a hatalomtól díjat kap és azt el is fogadja. Sokan azt kérdezték, mit tett le az asztalra egy punkzenekar, hogy Pro Urbe díjat kapjon Győrtől. A rajongók szerint a válasz nagyon egyszerű: „Az asztalt, amin elindulhatott 1989-ben a rendszerváltás. Az asztalt, melyről nemcsak enni lehet, de másoknak is meg lehet teríteni!”