A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi zöldséges húsleves májgaluskával: a házi levesbetét finom puha


A régimódi húsleves sokáig fő, hogy a zöldségek íze átjárja a levet. Házi májgaluskával tálalva változatosabbá teheted.


A jó húsleves titka a sok-sok zöldség és a megfelelően hosszú főzési idő. Sok munka nincs vele, csak meg kell pucolni a zöldségeket, beletenni a gyöngyöző vízbe, majd hagyni, hogy az ízek jó három óra alatt összeérjenek. Az így készült leves akkor is tele van vitaminnal, ha csak a levét fogyasztjuk, így a zöldségekért nem rajongó gyerekek számára is nagyon egészséges. A házi májgaluskát sertés- vagy csirkemájból egyaránt készítheted. Amellett, hogy nagyon finom, fontos vasforrás.

Hozzávalók:

A leveshez
👉 80 dkg csont
👉 4 db közepes sárgarépa
👉 2 db közepes fehérrépa
👉 1 db vöröshagyma
👉 5 gerezd fokhagyma
👉 3 szál zellerzöld
👉 1 db kisebb karalábé
👉 1 db kisebb zellergumó
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőkanál egész fekete bors
👉 1 teáskanál szerecsendió

A májgaluskához
👉 15 dkg máj
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 kis vöröshagyma
👉 1 tojás
👉 1 evőkanál zsemlemorzsa
👉 1 evőkanál liszt

A tálaláshoz
👉 0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A csontokat helyezd egy nagy fazékba, öntsd fel bő vízzel, adj hozzá egy evőkanál sót, és a lehető legkisebb lángon kezdd el főzni. Közben sorban tedd hozzá a megpucolt és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert, a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a zeller zöldjét és a fűszereket: a borsot és a szerecsendiót. Ne fedd le, lassú tűzön gyöngyöztesd legalább három órát, a keletkező habot időnként egy kanállal távolítsd el. Ha már szép sárga, a zöldségek pedig puhák, zárd el alatta a lángot. Tíz percig hagyd állni, hogy a zavarossága lecsillapodjon, majd szűrd át egy kisebb fazékba. A zöldségeket és a csontokat tedd félre.

Amíg a leves fő, készítsd el a májgaluskát. A hagymát reszeld le, és kevés olajon párold üvegesre. A májat kapargasd meg vagy daráld le, keverd össze a tojással, két kanál vízzel és egy kanál zsemlemorzsával, majd hagyd állni tíz percig, hogy a morzsa megduzzadjon. Add hozzá a reszelt hagymát, sózd, borsozd, végül keverd el a liszttel. Kanállal szaggasd a leszűrt, forrásban lévő levesbe, és 10 perc alatt főzd ki. Ha a galuska feljön a leves tetejére, egy kanállal vágj egyet ketté. Ha a belseje homogén, biztosan elkészült. Rakd a levesbe, és petrezselyemmel megszórva kínáld. A leveszöldséget és a csontot külön tedd az asztalra, így mindenki annyit szedhet belőle, amennyit szeretne.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések