A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvan az első, csak civil utasokat szállító űrhajó személyzete


Ugyan az űrjármű még nem működik hibátlanul, de már kiválasztották, ki utazhat a SpaceX járművével. A négy utas között az utat részben finanszírozó milliárdos is ott lesz, az út a tervek szerint háromnapos lesz.


Elon Musk, a Tesla és a SpaceX cégek fő tulajdonosa nagyon készül az első olyan űrutazásra, amelyet a SpaceX földre visszatérő űrjárműve bonyolít, és utasai civilek. Azért nem akárkik mennek: tudományos szempontok számítottak a kiválasztásnál, hogy az út során szerzett tapasztalatokat minél inkább hasznosíthassák. Az egyik utas ugyanakkor egy milliárdos vállalkozó, Jared Isaacman, de ő érthető, hogy utazik, mivel Elon Musk mellett ő is beszáll az út finanszírozásába, nem kis összeggel.

Az utazást legkorábban szeptember 15-re tervezik, persze ha nem áll minden készen addigra, akkor lehetnek halasztások, hisz még nincs is teljesen kész maga az űrhajó, a SpaceX Crew Dragon. Az utasok és a SpaceX befektetői ugyanakkor nem aggódnak, és meg sem fordul a fejükben, hogy ne lenne viszonylag rövid időn belül lebonyolítható az utazás, mivel Elon Musk cége már megalkotta, amit másnak előtte még nem sikerült: az űrjárművet felbocsátó rakéták földre való visszatérését és újbóli felhasználását. Ráadásul ilyen módon már embert is küldött a Nemzetközi Űrállomásra, és ezzel nyolc év után először indult ember az űrbe az Egyesült Államok területéről.

A tervezett út háromnapos lenne, ezúttal az egész jármű visszatérne, a személyzetnek nem ejtőernyővel kellene a tengerbe pottyannia, ahogy ez az előző utaknál történt. A korábbi, amerikai állami űrsiklóprogramon belül felbocsátott járművek visszatértek, de a meghajtórakétáik egyszer használatosak voltak, és a programot leállították, miután két ilyen jármű is felrobbant az utasok halálát okozva.

Elon Musk már régóta tervezi, hogy az űrutazást egyszerűbbé teszi, a Hold meglátogatását is már célul tűzte ki, Isaacman pedig azt szeretné az úttal bizonyítani, hogy

👉 az űrrepülés valamilyen szinten bárkinek, legalábbis az egészséges embereknek elvileg elérhető lesz.


Most azért még komoly kiképzésen, tréningen fognak átesni az űrhajósok, hisz a hatalmas gyorsulás, majd a súlytalanság komoly megterhelést jelent, és meg is kell tanulni, hogyan lehet a súlytalanság állapotában elvégezni a napi rutint, nem beszélve a tudományos feladatokról.

A SpaceX mellett Richard Branson vállalata, a Virgin Galactic is tervezi, hogy civil utasokkal indít űrjárművet, igaz, hogy az csak a világűr határát súrolná, és csak néhány óráig tartana.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések