A laktató, magyaros krumplit köretként is lehet kínálni, de önmagában is megállja a helyét.


A krumplis finomság onnan kapta a nevét, hogy a régi sátras lagzikról sosem hiányozhatott. A szóbeszéd szerint a finomságot először egy Gyula nevű szakács készítette, ezért sok helyen Gyula krumpliként is szokták emlegetni a jól megpakolt köretet.

Hozzávalók:

👉 2 kilogramm krumpli
👉 40 dekagramm tejföl
👉 40 dekagramm sajt
👉 só és bors ízlés szerint
👉 kevés vaj vagy olaj

Elkészítés:

A krumplikat alaposan mossuk meg, majd héjastól, bő vízben főzzük puhára (de vigyázzunk, ne főzzük túl puhára!).

Az elkészült krumplikat hűtsük ki (akár másnap is lehet vele dolgozni), majd pucoljuk meg és nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket.

A sajtot is reszeljük le.

A tepsit kenjük ki vajjal vagy olajjal, utána szórjuk rá a reszelt krumpli harmadát, a tetejét fűszerezzük sóval és borssal, majd kenjünk rá a tejfölből ízlés szerint és szórjuk meg a reszelt sajt egy részével. Aztán ismét a krumpliból tegyünk rá, a rétegezést addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A krumpli tetejét zárjuk bő sajttal. A tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 30-40 perc alatt süssük aranybarnára a lagzis krumplit.