Ha szereted a banánt és a karamellt, erre a pitére sem fogsz nemet mondani. A sütit vastag tejszínhabréteg koronázza meg.
A banoffee pie, vagyis a karamellás, banános pite klasszikus angol desszert. Nagy előnye, hogy sütni sem kell, mert az alapja kekszes keverék. A karamelles krémet viszont akár előre is elkészítheted. A banánt érdemes citromlével meglocsolni, hogy ne barnuljon be.
Hozzávalók:
A kekszes réteghez
👉 25 dkg keksz
👉 10 dkg vaj
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 22 dkg sűrített tej
👉 10 dkg barna cukor
👉 8 dkg vaj
👉 2 db banán
A tetejére
👉 3 dl habtejszín
👉 2 evőkanál cukor
👉 5 dkg csoki
Elkészítés:
A kekszet daráld le vagy törd össze, majd keverd hozzá az olvasztott vajat és a sót. Nyomkodd egy piteformába úgy, hogy a széleire is jusson a masszából, és pihentesd a hűtőben legalább fél órát.
A karamellhez a cukrot szórd egy vastagabb falú lábosba, add hozzá a vajat, és olvaszd össze. Mehet hozzá a sűrített tej, és forrald össze egy-két perc alatt. Egynemű, sűrű masszát kell kapnod. Tedd a krémet a hűtőbe legalább egy órára.
Ezt követően állítsd össze a tésztát. Az alapot rakd egy tálcára vagy tányérra, és kend meg a karamelles szósszal. Tedd rá a karikákra vágott banánt. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá a cukorral, és kanalazd a sütire. A tetejét díszítheted karamellel és reszelt csokival.
0 Megjegyzések