Hirdessen itt

„Covid-csodaszerrel” csalnak Csókay András nevében


A világhírű idegsebész bejelentést tett a bűnözőkről a hatóságoknál


Koronavírus elleni csodaszereket hirdetnek a világhálón bűnözők, akik ezúttal már másodszor élnek vissza a nemzetközileg elismert Csókay András nevével. A csalók életveszélybe sodorják a rászoruló embereket a bizonytalan eredetű „gyógyszerekkel”. Az idegsebész bejelentést tett a hatóságoknál.

Fél éven belül másodszor éltek vissza bűnözők a világszerte ismert Csókay András idegsebész nevével. Ismét koronavírus elleni csodaszert hirdettek vele a világhálón, ám ő soha nem adta a nevét ilyen csaláshoz.

👉 – A rászorulók életét veszélyeztetik ezek a bűnözők az ellenőrizetlen forrásból származó „gyógyszerrel”, ezért bejelentést tettem a lakóhelyem szerint illetékes kerületi rendőr-kapitányságon, valamint a rendőrség kiberbűnözés elleni egységéhez fordulok – mondta el a Magyar Nemzetnek Csókay András, aki szerint a gazemberek hiteles emberek nevével visszaélve csapják be az embereket, ami megengedhetetlen.


A Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ – Csókay munkáltatója – is reagált honlapján a csalásra.

„Újra a főorvos nevével reklámoznak egy koronavírus elleni „gyógyhatású” készítményt. Felhívjuk a figyelmet, hogy dr. Csókay András, az MH Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa nem vesz részt semmilyen gyógyhatású, koronavírus elleni „csodaszer” reklámozásában.

👉 Kérünk mindenkit, hogy hiteles forrásokból tájékozódjon és csak orvosi egyeztetést követően, megbízható helyekről vásároljon gyógyhatású készítményeket!”


– írják.

Hiteles, közismert szakemberek nevével már tavaly novemberben is visszaéltek covid-csalók. Az operatív törzs november 27-i sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az interneten – Müller Cecília országos tiszti főorvos, Csókay András idegsebész és Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus nevével visszaélve – „koronavírus-csodaszereket” kínálnak csalók.

👉 Az osztályvezető hangsúlyozta, ilyen szerek, készítmények nem léteznek, és arra kér mindenkit, ne üljenek fel ezeknek a hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások.


Papp Lajos szívsebész nevével is visszaéltek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói januárban és februárban több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni. Közölték, hogy a minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és hirdetéseikben tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak. Közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található semmilyen ellenőrizhető adat, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

👉 ƒ„A bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt, és ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg”


– írta a rendőrség.

Hangsúlyozták, hogy a nyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén mindig nyomozást indítanak az üzemeltetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal, hogy minél előbb eltávolítsák a weboldalakat az internetről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szintén a Police.hu oldalon közölte, hogy több száz millió forint értékű, gyógyszerként hirdetett, de Magyarországon nem engedélyezett terméket foglaltak le, amelyeket Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével visszaélve reklámoztak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések