A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Katolikus Szeretetszolgálat otthonaiban a lelki gondozás is hangsúlyos


Az egyházi háttér előnye a lelki gondozás által érthető meg a legjobban


A Katolikus Szeretetszolgálat immár hetven éve van jelen a személyes gondoskodás területén, tevékenységben a szakszerűség és a keresztény értékek mellett kötelezte el magát. A szeretetszolgálat tiszaalpári PAX idősotthonában a legkiszolgáltatottabb idős emberek ellátását végzik, ahol a lakók egészségének megőrzése mellett a lelki gondozásnak is fontos szerepe van. Baranyi Évával, a tiszaalpári Pax Otthon intézményvezetőjével beszélgettünk.

A ránk bízottakat a legjobb tudásunk szerint, a legnagyobb szakértelemmel és szeretettel ápoljuk, megőrizve az emberi méltóságukat. A hitélet gyakorlása teljesen önkéntes, amely megnyugvást nyújt a lakóinknak. Azt vettük észre, hogy azok is csatlakoznak az imádsághoz és beszélgetésekhez, akik korábban nem voltak hívők – mondta Baranyi Éva, a Katolikus Szeretetszolgálat tiszaalpári PAX otthonának vezetője.

Baranyi Éva elmondta, hogy amikor az idős lakók beköltöznek az otthonba, már egy „életvégi” állapotban vannak, amelyet az emberek többsége úgy él meg, mint a sötétségbe vezető utat.

👉 – Az imádsággal megnyugvást, békét és feltöltődést találunk. Mindenkinek a belső igénye határozza meg, hogy él-e a lehetőséggel, azonban ha sikerül fényt varázsolni a lakóink életébe, az erőt ad nekik és a munkatársainknak is – fejtette ki.


Az intézményvezető elmondta: az otthon lakói húsvét közeledtével már elkészítették a tojásfát, a szeretetszolgálat lelki vezetője, Burányi Roland atya pedig közös imádságot és misét fog tartani. – A Szent Benedek Leányai Társaság Szerzetesrend nővéreivel is nagyon jó a kapcsolatunk, heti rendszerességgel imádságot és csoportbeszélgetést szoktak tartani a lakóink számára, a pandémia miatt azonban ezek a lehetőségek korlátozottak.

👉 Baranyi Éva kiemelte, hogy a szeretetszolgálat otthonaiban elsődleges szempont, hogy szakképzett dolgozókat alkalmazzanak. Diplomás ápolók, szakápolók, demencia gondozók, mentálhigiénés szakemberek és szociális munkások segítik a gondozottak ellátását.


Az intézmény szakápolási engedélye révén EKG készítését, infúzió-, oxigénterápiát, injekciók és inzulinok beadását is elvégezhetik. – Gondoskodunk a gyógyszerek beszerzéséről is, és az intézmény orvosa által összeállított alaplista szerinti gyógyszereket pedig térítésmentesen biztosítjuk – tette hozzá.

Mivel a lakók 90 százaléka középsúlyos vagy súlyos demenciában szenved, havi rendszerességgel pszichiáter is jár hozzájuk. – Előny, hogy nem a lakóinkat kell szállítani, hanem házhoz jön a szakorvos – emelte ki Baranyi Éva. Azt is elmondta, hogy bár a törvény szerint mozgásterapeuta alkalmazása csak ajánlott, a szeretetszolgálat otthonában egy főállású, szakképesített kolléga látja el ezt a feladatot.

A koronavírus-járvány miatt a PAX otthon lakói és dolgozói számára is gyökeres változásokat hozott az elmúlt egy év, azonban az intézmény igyekszik biztosítani a Skype kapcsolattartás lehetőségét a hozzátartozókkal. – A járvány miatt a halottak napján sem volt lehetőségünk, hogy a lakóink meglátogassák a szeretteiket a temetőben, viszont közös imádsággal, egy-egy mécses meggyújtásával ezen is tudtunk valamelyest segíteni az intézmény udvarán felállított Fénykeresztnél – fogalmazott Baranyi Éva.

👉 A PAX otthon lakói és dolgozói is megkapták a koronavírus elleni védőoltást. – Mivel a lakóink többsége demens, a hozzátartozók részéről történt meg a hozzájárulás a koronavírus elleni védőoltás beadásához. Nálunk százszázalékos a lakók körében az átoltottság, ami nagy megnyugvást jelent.


Egyelőre az új beköltözők esetében jelent plusz feladatot a védőoltás beadása, ami a háziorvos segítségével az oltóponton keresztül történik – mondta az intézményvezető.

Az otthon hangulatáról az egyik lakó, Ilona néni mesélt, aki háziorvosi praxisa során ismerte meg az intézményt, amikor az idős páciensei kértek segítséget az idősotthoni elhelyezésben. – Már akkor nagyon szimpatikus volt az intézmény, amikor elkísértem a betegemet. Szép helyen van és nagyon kedvesek a gondozók. Később is segítettem ide elhelyezni idős embereket, illetve állami fenntartású intézményekben is jártam, de a légkör azokban teljesen más volt – elevenítette fel emlékeit immár az intézmény lakójaként a doktornő. Elmesélte, hogy számára nagyon fontos a hitélet és örül annak, hogy a rendszeres misék és imák révén azokra a lakókra is átragad az alázat és a hála, akik egyáltalán nem vallásosak.

👉 Baranyi Éva intézményvezető a beszélgetés során elmondta, hogy jelenleg Magyarországon sokkal nagyobb igény lenne az idősemberek bentlakásos gondozását biztosító intézményekre, mint amennyi rendelkezésre áll. – A Katolikus Szeretetszolgálat jelenleg tizenhárom idősotthon működését biztosítja, a közeljövőben pedig további három otthon fenntartását fogja ellátni – fejtette ki.


Azt is kiemelte, hogy a más fenntartók által működtetett otthonokkal is jó kapcsolatot ápolnak. –Tiszaalpáron három idősotthon is működik, amelyek egyházi, állami és civil fenntartásban vannak. – Nagyon jó az együttműködés az intézmények között: szakmai programokat, a lakóink számára foglalkozásokat és a hozzátartozók számára tájékoztató alkalmat is szoktunk szervezni.

Legutóbb az INDA program keretében Demencia Információs Órák címen ingyenes 12 alkalmas tájékoztató előadássorozaton vehettek részt demens beteget ápoló hozzátartozók, ahol professzionális gyakorlati segítséget kaptak, elmondhatták tapasztalataikat, nem érezték magukat egyedül, szembesülhettek azokkal a tényekkel, amelyeket mások is átéltek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések