A póréhagyma méreténél fogva hivalkodónak tűnik, ugyanakkor enyhébb, édesebb ízű, mint a vöröshagyma, főzve is krémesebb az állaga. Tökéletes választás egy egészséges diétában – fogyasszuk nyersen, párolva, sütve stb. Valójában nem túl népszerű alapanyag, ugyanakkor annál sokoldalúbb. Számos vitamin és ásványi anyag van benne, ezért képes csodákat tenni a testünkkel. Összegyűjtöttük a póréhagyma fogyasztásának legjobb egészségügyi előnyeit.
Alacsony a kalória-, ugyanakkor magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Különös jó karotinoid-, K1-vitamin és C-vitamin-forrás.
Gazdag antioxidáns-forrás, különösen polifenolok vannak benne, amelyek a sejtkárosító oxidációval veszik fel a harcot.
A póréhagyma kiváló víz- és rostforrás, amely fokozza a teltségérzetet, így segít, hogy kevesebbet együnk. Különösen az oldható rostok csökkentik hatékonyan az éhséget és az étvágyat.
A póréhagyma ízletes, tápláló, sokoldalú alapanyag. Könnyen beépíthető az étrendbe, az előkészítés során vágjuk le a gyökereket és a sötétzöld részeket, csak a fehér és a világoszöld részeket tartsuk meg.
A benne található kénvegyületek harcolnak a fertőzések ellen, illetve jótékony hatással vannak az agy működésére is.
A legtöbb zöldséghez hasonlóan a póréhagyma is elősegítheti a fogyást. 100 grammban összesen 31 kalória van.
Javítja az emésztést is, amely a benne lévő prebiotikumoknak köszönhető.
Fogyaszthatjuk nyersen, de lehet sütni, főzni, savanyítani, párolni és dinsztelni is. Remekül illik a levesekbe, mártogatósokba, pörköltekbe, tacóba, salátákba, a sült krumplihoz és a burgonyás ételekbe.
Kis mennyiségű rostot, rezet, vasat és folátot is tartalmaz.
Allicin is van benne, amely egy kénvegyület és a fokhagymában is ez van. Antimikrobiális, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes tulajdonságokat kölcsönöz a póréhagymának.
0 Megjegyzések